Novo gradbišče na ljubljanski obvoznici: dela bodo trajala vse poletje

Slovenija 20. Jun 202308:12 6 komentarjev
Google Zemljevidi

Prometni zamaški z dolgimi kolonami so zadnjih nekaj tednov stalnica na vpadnicah okoli Ljubljane in nekaterih drugih odsekih slovenskih avtocest – in kot kaže, se razmere še ne bodo umirile. Poleti bodo na številnih cestah gradbišča, že ta teden pa se začenja rekonstrukcija enega prometno bolj obremenjenih odsekov – priključka Vič na južni ljubljanski obvoznici.

Na prometnih vpadnicah v glavno mesto lahko v naslednjih mesecih pričakujemo še več gneče in zastojev. Dela na cestah se namreč nadaljujejo, hkrati pa se poleti odpirajo nova gradbišča.

Zaradi rekonstrukcije priključka Vič delne zapore vse poletje

V sredo bodo stekla dela za rekonstrukcijo avtocestnega priključka Vič na južni ljubljanski obvoznici, dela bodo obsegala tudi ureditev vključevanja voznikov na križišču s Tržaške ceste in nanjo, so za N1 navedli na Darsu.

Posamezni kraki priključka bodo med rekonstrukcijo delno zaprti oziroma zoženi. Promet bo še vedno potekal v vseh smereh, bo pa delno oviran, predvsem del priključka v podvozu avtoceste A1. Delne zapore lahko vozniki pričakujejo tako na območju priključka kot Tržaške ceste. Rekonstrukcija bo trajala dva meseca in v več fazah.

V prvi fazi bosta delni zapori na kraku, ki s priključka vodi na Tržaško cesto proti središču mesta, in na kraku, ki z regionalne ceste iz Brezovice vodi na priključek – delna zapora bo tedaj tudi na Tržaški cesti.

Tik pred zaključkom del sledi popolna zapora zaradi preplastitve. Vozniki jo lahko po Darsovi oceni pričakujejo v sredini oziroma drugi polovici avgusta, predvidoma bo trajala en teden.

Kaj bodo obsegala dela?

  • Razširitev izvoznega kraka priključka Ljubljana zahod z Barja ter preureditev pasu za desne zavijalce v križišču s Tržaško cesto proti središču mesta z izvedbo pospeševalnega pasu in prestavitvijo obstoječe avtobusne postaje LPP ob Tržaški cesti;
  • ureditev ločenega pasu za zavijanje desno z regionalne ceste iz Brezovice na priključek Ljubljana zahod;
  • prilagoditev vse potrebne signalizacije in opreme.

Prometni zamaški z dolgimi kolonami so zadnje tedne stalnica prometnih konic na vpadnicah okoli Ljubljane in nekaterih drugih odsekih slovenskih avtocest. Ponekod bodo prometni zastoji trajali dlje časa.

Številna avtocestna gradbišča

Obsežna obnovitvena dela, ki vplivajo na pretočnost prometa, trenutno potekajo na severni ljubljanski obvoznici med Zadobrovo in Dunajsko cesto. Večina del na tem odseku naj bi bila zaključena predvidoma do konca avgusta, zapora na Dunajski cesti pa bo trajala dlje.

Gneča pogosto nastaja tudi na dolenjski avtocesti med Ivančno Gorico in Bičem, tam naj bi se obnovitvena dela zaključila do začetka avgusta. “Promet je urejen po sistemu 2 + 1, torej dva pasova v smeri povečanega prometa in en v nasprotni, v naslednji fazi del bosta po že obnovljeni polovici avtoceste že urejena dva zožena pasova v vsako smer vožnje,” so pred časom za N1 pojasnjevali na Darsu.

Zaradi gradbišč je promet pogosto zgoščen tudi na odsekih štajerske in pomurske avtoceste – med Šentiljem in Dragučovo na štajerki ter Dragučovo in Pernico na pomurki. Na Darsu pravijo, da bodo na omenjenih odsekih dela potekala do začetka julija.

Dela so tudi na gorenjski avtocesti, kjer je zapora med Podtaborom in Lescami. Promet poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer, in tako naj bi bilo vse do začetka julija, ko naj bi bila dela zaključena. Trenutno je zapora tudi med priključkoma Jesenice vzhod (Lipce) in Jesenice zahod (Hrušica), promet je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje. Kako dolgo bodo obnavljali ta odsek, Dars ni navedel, a julija naj se še ne bi končala.

Promet bo oviran tudi v predoru Karavanke

Danes bo promet zaradi del oviran tudi skozi predor Karavanke. Promet bo med 17. in 21. uro potekal izmenično enosmerno s polurnimi intervali.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje