Novo slovensko letalo Spartan prvič na ogled, dobilo naj bi ime Martin Krpan

Slovenija 15. Jan 202315:48 7 komentarjev
Romunsko letalo Spartan
Slovenska vojska

Po spletu je zaokrožila fotografija transportnega letala C-27 Spartan, ki ga je kupila Slovenija. Letalo krasi simbol Martina Krpana, literarnega junaka Levstikove pripovedke. Se bo tako imenovalo?

Slovenija je pred dobrim letom podpisala pogodbo za nakup vojaškega transportnega letala C-27 Spartan za Slovensko vojsko (SV). Kdaj točno ga dobimo, po naših informacijah z obrambnega ministrstva še ni znano. Bo pa to očitno kmalu.

Transportno letalo je namreč pred dnevi v svoj objektiv ujel italijanski fotograf Francesco Cavallin in posnetek objavil na spletni strani Jetphotos. O tem, da je Spartan opravil testni let, poroča tudi slovenski letalski portal Sierra5, ki navaja, da letalo sodeč po fotografiji že nosi popolno poslikavo Slovenske vojske. Po javno dostopnih podatkih je testni let trajal 107 minut, z vzletom in pristankom na letališču v Torinu.

Kot je razvidno s fotografije, ima letalo na prednjem delu simbol Martina Krpana, literarnega junaka Levstikove pripovedke iz leta 1858. Po informacijah N1 naj bi bilo transportno letalo poimenovano prav po omenjenem junaku.

Omenimo, da se je ime Krpan med ljudmi prijelo tudi za viadukt Črni Kal, ki je najdaljši in največji most v slovenskem cestnem omrežju.

Francesco Cavallin/Jetphotos

Za nakup letala Spartan so se odločili v času prejšnje vlade na obrambnem ministrstvu (Mors), ko ga je vodil Matej Tonin. Ta je ob podpisu 72 milijonov težke pogodbe poudaril, da letalo Spartan ne bo služilo le vojski, temveč celotni Sloveniji. V uporabi naj bi bilo “za različne namene, od medicinskih do pomoči ob naravnih nesrečah”, je takrat povedal. Torej bi lahko letalo uporabili tudi za gašenje ognja, kot je divjal lansko poletje na Krasu.

A je po najhujšem požaru v zgodovini Slovenije precej prahu v javnosti dvignil tako imenovani protipožarni modul “škatel”. Izkazalo se je, da bi omenjeno letalo lahko požare gasilo z odmetavanjem vode, shranjene v kartonskih škatlah.

Ministrstvo je nato pod zdajšnjim vodstvom Marjana Šarca podpisalo dodatek k pogodbi za nakup modula za gašenje, ki vključuje posebno cisterno, odmet pa bodo lahko vodili piloti iz kabine. Nakup letala se je tako z 72 milijonov evrov z vključenim DDV podražil na 87 milijonov evrov.

Kot je takrat na Twitterju pojasnjeval nekdanji minister Tonin, so novembra 2021 kupili gasilni modul, ki je bil takrat na razpolago. Po njegovih navedbah je bil naprednejši gasilski modul v obliki notranje cisterne razvit šele junija 2022. “Težko me na ministrstvu za obrambo kritizirajo, da nismo kupili nečesa, kar je bilo razvito šele mesece po podpisu pogodbe,” je takratne očitke zavrnil Tonin in pozdravil nadgradnjo.

Šarec je sicer v minulem tednu ob dnevu slovenskega vojaškega letalstva na slovesnosti na vojaškem letališču Cerklje ob Krki v svojem govoru napovedal večja vlaganja v letalsko floto. O novem transportnem letalu Spartan je dejal, da ga pričakujejo “predvidoma letos”, ko bodo zanj zgradili tudi hangar. Za stalno operativnost vsaj enega pa nameravajo kupiti še drugo transportno letalo, je dodal minister.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje