Novoimenovani ministri so že dobili državne sekretarje

Slovenija 24. Jan 202319:56 0 komentarjev
Seja vlade
Žiga Živulović Jr./Bobo

Potem ko je državni zbor imenoval devet ministrov, se je vlada sestala na tako imenovani drugi ustanovni seji. Na novih oziroma preoblikovanih ministrstvih je imenovala državne sekretarje.

Vlada se je na današnji seji, na kateri se je prvič sestala razširjena ministrska ekipa, posvetila predvsem imenovanju državnih sekretarjev. Novi državni sekretar na ministrstvu za  infrastrukturo, ki ga po novem vodi Alenka Bratušek, je postal bivši poslanec SAB Andrej Rajh.

Najbližja sodelavca novega ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca sta Klemen Ploštajner, ki bo pristojen za področje stanovanjske politike, in Luka Omladič, ki bo zadolžen za področje dolgotrajne oskrbe. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje po novem vodi Darjo Felda, za njegova državna sekretarja pa je vlada imenovala Borisa Černilca in Jasno Rojc. Igor Papič, ki je bil doslej na čelu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je postal minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, njegova desna roka pa še naprej ostaja Matjaž Krajnc.

Matjaža Hana je moral državni zbor ponovno imenovati za ministra za gospodarstvo, saj se je njegovemu resorju pridružilo področje športa. Po novem gre za ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ob Hanu pa še naprej ostajata njegova dosedanja državna sekretarja Matevž Frangež in Dejan Židan.

Dosedanji minister za infrastrukturo Bojan Kumer se je preselil na čelo ministrstva za okolje, podnebje in energijo, za državna sekretarja pa si je izbral Tino Seršen in Uroša Vajgla. Oba sta bila že doslej državna sekretarja, Seršen na ministrstvu za infrastrukturo, Vajgl pa na ministrstvu za okolje in prostor. To ministrstvo se je preoblikovalo v ministrstvo za naravne vire in prostor, ob ministru Urošu Brežanu pa še naprej ostaja državni sekretar Matej Skočir.

V ministrstvi sta se preoblikovali dve vladni službi: za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter za digitalno preobrazbo. S tem “povišanjem” sta si lahko ministra Aleksander Jevšek in Emilija Stojmenova Duh izbrala še vsak po enega državnega sekretarja. Na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj se je Marku Koprivcu pridružila nekdanja ministrica za pravosodje in obrambo Andreja Katič, na ministrstvu za digitalno preobrazbo pa je poleg Aide Kamišalić Latifić državnosekretarsko mesto zasedel še nekdanji vrhovni državni revizor na računskem sodišču Miroslav Kranjc.

Čeprav se ministrstvo za pravosodje ni preoblikovalo, pa je vlada danes tudi na tem resorju imenovala novo državno sekretarko. Sebastjana Zbičajnika je zamenjala višja sodnica iz Ljubljane Valerija Jelen Kosi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!