Novost pri predsednici: Šifrerjeva Za prijatelje ob predaji poverilnic

Slovenija 17. Jun 202305:40 7 komentarjev
nataša pirc musar
Matjaž Klemenc/UPRS

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je za glasbeno spremljavo pri sprejemu poverilnih pisem novih veleposlanikov izbrala Šifrerjevo pesem Za prijatelje. "Gre za skladbo slovenskega avtorja, ki simbolizira pomen prijateljstva," izbiro pojasnjujejo v uradu predsednice republike. Šifrer nam je dejal, da je počaščen, v diplomatskih krogih pa je mogoče slišati pomisleke.

Predsednica države Nataša Pirc Musar se je odločila, da bo nove veleposlanike v Sloveniji sprejemala bolj slovesno, zato je na začetku prejšnjega meseca nekoliko prenovila protokol predaje poverilnih pisem. To odločitev so v predsedničinem uradu utemeljili tako s protokolarno prakso v tujini kot tudi s pozivom diplomatskega protokola ministrstva za zunanje in evropske zadeve, da bi ceremonial predaje poverilnih pisem novoimenovanih veleposlanikov predsednici republike posodobili.

Kot smo poročali na N1, je zunanja postavitev gardistov na Prešernovi cesti ostala nespremenjena, po novem pa so štirje gardisti še v notranjosti predsedniške palače in gosta pozdravijo na vhodu v veliko dvorano. Uvedli so tudi, da se veleposlanik vpiše v knjigo gostov predsednice republike, čas pogovora med predsednico in veleposlanikom pa so s 15 podaljšali na 30 minut.

Novost je še glasbena spremljava pri ceremonialu predaje poverilnega pisma, ki jo izvaja kvintet policijskega orkestra. Ob napovedi teh sprememb so nekateri poznavalci protokolarnih praks opozarjali, da je treba točno doreči, kakšna bo glasbena spremljava in jo uniformirati, da ne bodo delali razlik med veleposlaniki. V uradu predsednice Pirc Musar so odgovarjali, da je bojazen odveč, saj da bo glasbena podlaga za vse veleposlanike enaka.

In kakšno glasbeno spremljavo so izbrali? V uradu predsednice republike so nam potrdili, da so se odločili za pesem Andreja Šifrerja Za prijatelje. To izbiro so utemeljili z besedami, da gre za skladbo slovenskega avtorja, ki simbolizira pomen prijateljstva. “Predaja akreditivov pa prav tako predstavlja sodelovanje in prijateljstvo med dvema državama,” so dodali. Ob tem so nam še povedali, da pri avtorskih pravicah spoštujejo zakonodajo – pri združenju SAZAS plačujejo mesečni pavšal.

Šifrer verjame, da so pri predsednici republike uredili vse tako, kot je treba, saj gre po njegovih besedah za ljudi, ki spoštujejo zakonodajo. O uporabi njegove pesmi ob predaji poverilnih pisem veleposlanikov naj sicer ne bi bil obveščen, je pa, kot nam je dejal, zadovoljen, če so se v uradu tako odločili. To namreč razume kot priznanje, da je njegova pesem dobra in da so jo “dvignili skoraj na raven himne”. “Sem počaščen in ponižno skromen,” je dodal.

V diplomatskih krogih pa je o izbiri mogoče slišati pomisleke. Kot pravijo naši sogovorniki, bi pričakovali, da bi predajo poverilnic spremljalo “nekaj bolj nevtralnega”, morda klasika, himni obeh držav, kakšna ljudska pesem gostujoče države ali države gostiteljice.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje