NSi omogočila nadzor Sove, poslanci SDS protestno odšli iz dvorane

Slovenija 27. Okt 202219:26 1 komentar
vlada
Matija Sušnik/DZ

Poslanci so s 60 glasovi za in nobenim proti izvolili člane Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki v tem mandatu državnega zbora še ni bila imenovana. Predsednik komisije je postal Janez Žakelj, podpredsednik pa Jožef Horvat, oba iz poslanske skupine NSi. Poslanci SDS so pred glasovanjem protestno zapustili dvorano, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pa jim je ob tem zaželela lep večer.

Državni zbor je z današnjo odločitvijo potrdil odločitev kolegija predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, ki je število mest v Knovsu zmanjšal z devet na sedem, pri čemer je poslancem NSi namenil štiri mesta, tudi predsedniško in podpredsedniško. Koalicijske poslanske skupine Svoboda, SD in Levica pa bodo imele v komisiji vsaka po enega člana.

Za člane Knovsa so bili tako poleg podpredsednika Jožefa Horvata in predsednika Janeza Žaklja izvoljeni tudi Teodor Uranič (Svoboda), Matej Tonin (NSi), Jernej Vrtovec (NSi), Predrag Baković (SD) in Nataša Sukič (Levica). Vodja poslanske skupine NSi Horvat je ob tem poudaril, da gre za začasno rešitev. Takoj, ko bo poslanska skupina SDS v Knovs predlagala svoje člane, bo NSi v komisiji ohranila zgolj enega člana – podpredsednika, je poudaril.

Kot je znano, SDS ob začetku mandata aktualnega sklica državnega zbora v Knovs ni imenovala svojih članov in predlagala kandidatov za vodenje komisije, saj se niso strinjali s sprejetim razrezom mest v delovnih telesih, po katerem je mesto predsednika komisije za nadzor javnih financ pripadlo NSi in ne njim. Prepričani so, da jim glede na velikost poslanske skupine pripada šest in ne pet predsedniških mest.

Ker so v poslanski skupini pri tej odločitvi vztrajali, komisija v tem mandatu sploh še ni bil ustanovljena. Da bi Knovs postal operativen, pa so se vodje poslanskih skupin na delovnem posvetu pri predsednici državnega zbora Klakočar Zupančič v prejšnjo sredo dogovorili, da mesta SDS začasno prevzamejo poslanci NSi. V skladu s poslovnikom mora namreč v nadzornih komisijah imeti večino opozicija, prav tako ji pripada njihovo vodenje.

Takšen sklep je prejšnji petek potrdil tudi kolegij predsednice državnega zbora. Temu odločno nasprotujejo v SDS, kjer so na Klakočar Zupančič naslovili zahtevo za ponovno odločanje kolegija, saj da je kolegij z odločitvijo namerno kršil poslovnik državnega zbora. Pod zahtevo so se podpisali vsi poslanci SDS, razen Anžeta Logarja.

Odločitev kolegija je po njihovem mnenju namreč v nasprotju s poslovnikom DZ, ki določa, da mora kolegij ob določitvi števila članov v vseh delovnih telesih, ki pripadajo posamezni poslanski skupini, upoštevati tudi velikost poslanske skupine. Prav tako mora po poslovniku po navedbah SDS kolegij predsednice ob določitvi mest v delovnem telesu upoštevati razmerje med poslanci koalicije in opozicije.

Po današnji potrditvi članov komisije bo ta vendarle lahko pričela s svojim delom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje