NSi predlaga, da kazenski postopki, ki so že v glavni obravnavi, ne bi zastarali

Slovenija 24. Maj 202420:54 3 komentarji
Sodišče
Foto: Tina Kosec/BOBO

Nova Slovenija je v državni zbor vložila predlog dopolnitve kazenskega zakonika, s katerim predlagajo, da se zastaralni rok za pregon kaznivih dejanj ne teče več od začetka glavne obravnave. Po navedbah NSi so kazenski postopki, ki so pripeljani že skoraj do konca, zadeva pa tik pred zaključkom zastara, prepogosti.

V Novi Sloveniji s predlogom dopolnitve zakona stremijo k temu, da kazenski postopki, ki so pripeljani že tako daleč, da se o njih začne glavna obravnava, ne zastarajo, ampak se zaključijo z meritorno sodbo – obsodilno ali oprostilno.

V stranki trdijo, da je “glede na to, kako daleč so ti kazenskih postopki že pripeljani, nerazumljivo, da se o njih ne bi tudi dokončno vsebinsko odločilo”. Končna vsebinska odločitev je po njihovem prepričanju v interesu vseh, tako nedolžnih obtožencev, ki si najbolj želijo oprostilne sodbe, kot tudi v javnem interesu. Edini krog oseb, ki jim vsebinska sodba ni v interesu, so obtoženci, ki so kaznivo dejanje tudi v resnici storili, navajajo v sporočilu za javnost.

Vloženi predlog dopolnitve zakona bodo podrobneje predstavili v ponedeljek na novinarski konferenci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje