NSi prevzema še dve mesti v komisiji za nadzor javnih financ

Slovenija 07. Apr 202313:50 1 komentar
kolegij
Matija Sušnik/DZ

Poslanska skupina Svoboda se je odpovedala dvema mestoma v komisiji za nadzor javnih financ. Mesti bosta zasedla poslanca NSi, ki bo tako imela štiri poslance v tej komisiji, kar pomeni, da bo opozicija skladno s poslovnikom dobila večino. SDS svojih poslancev v to komisijo še vedno ne namerava imenovati.

Na današnjem kolegiju predsednice DZ so na predlog poslanskih skupin Svoboda in SD izglasovali sklep, da se Svoboda začasno odpove dvema mestoma v komisiji za nadzor javnih financ v prid NSi, ki ima zdaj po novem v komisiji štiri mesta. Opozicija je tako skladno s poslovnikom DZ dobila večino v komisiji, kamor SDS ne želi imenovati svojih članov.

SDS v komisiji za nadzor javnih financ želi predsedniško mesto, kamor bi imenovali poslanca Rada Gladka. Dokler jim slednje ne bo dodeljeno, pa v komisijo ne bodo imenovali svojih članov, je tudi na današnjem kolegiju poudarila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Upoštevanje poslovnika, predvsem pa demokratičnih standardov v tej državi in pa seveda uveljavitev nadzorstvene funkcije opozicije je dragocenejše in pomembnejše kot boj za stolčke, je v izjavi za STA dejal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. “Samo to smo slišali v tej razpravi na komisiji, ali bodo imeli predsednika ali ga ne bodo imeli,” je dodal.

Zato, da ima zdaj opozicija v tej komisiji večino, so se v Svobodi odpovedali dvema mestoma. “Rešitev vidimo kot začasno, vsi tisti, ki želijo, si lahko premislijo, začnejo upoštevati demokratične standarde, ne pa iskati funkcije, stolčke in pa delati stalen političen prepir in pa nestrpnost,” je še dodal.

Če bo SDS imenovala člane, se današnja prerazporeditev razveljavi

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je poudaril tudi, da lahko SDS kadarkoli v komisijo, ki ji predseduje poslanec NSi Jernej Vrtovec, imenuje svoje člane, s čimer se danes izglasovana prerazporeditev mest v komisiji razveljavi. Z delom Vrtovca so namreč v NSi zadovoljni in na njegovo zamenjavo ne pristajajo.

Za NSi je ključno, da se vzpostavi popoln učinkovit nadzor opozicije in parlamenta nad delom na eni strani obveščevalno-varnostnih služb in na drugi strani nad javnimi financami, je pojasnil. “Naš cilj pa je, da se tudi SDS čim prej vključi v delo obeh komisij, kajti za relativno majhno poslansko skupino NSi z osmimi poslanci je kar veliko breme voditi še obe nadzorni komisiji in zagotavljati članstvo, sklepčnost in normalno delo,” je še dodal Cigler Kralj.

kolegij
Matija Sušnik/DZ

Porazdelitev mest ostaja nerešeno vprašanje med SDS in NSi

Porazdelitev mest, ki opoziciji pripadajo v parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), v tem sklicu DZ namreč ostaja nerešeno vprašanje med SDS in NSi.

V obeh nadzornih komisijah mora namreč skladno s poslovnikom DZ imeti večino opozicija, SDS pa zaradi nestrinjanja s porazdelitvijo mest v delovnih telesih do danes še ni imenovala svojih članov v omenjeni nadzorni komisiji.

V NSi so namreč že ob začetku mandata kot “povsem logično” ocenjevali, da bi vsaka izmed opozicijskih strank prevzela vodenje ene od komisij. Ob podpori koalicije so dosegli dogovor, da jim pripade predsedniško mesto v komisiji za nadzor javnih financ.

V SDS na to ne pristajajo, NSi očitajo trgovanje z Gibanjem Svoboda, v obe nadzorni komisiji pa svojih članov še vedno niso imenovali. NSi tako za zdaj v tem sklicu DZ vodi obe nadzorni komisiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje