NSi s predlogi vladi: Nerazumno je, da v času draginje znižujemo plače ljudem

Slovenija 17. Avg 202213:18 > 13:42 6 komentarjev

V NSi so pripravili več ukrepov, s katerimi bi pomagali ljudem in gospodarstvu pri spopadanju s krizo. "Zahteven čas absolutno terja ne le korake NSi ali vlade, ampak odločne skupne korake, da bomo lahko kos izzivom, pred katerimi smo," je dejal poslanec Jernej Vrtovec. Vlado predvsem pozivajo, naj ob draginji ne znižuje plač.

“Številni ugledni gospodarstveniki, ekonomisti in podjetniki so si absolutno enotni, da je bila davčna reforma, ki je v Sloveniji končno razbremenila delo, eden boljših ukrepov prejšnje vlade,” je na današnji novinarski konferenci izpostavil poslanec NSi Jernej Vrtovec. 

Ljudje so po njegovih besedah razumeli, da prejšnji zakon prinaša višje plače za vse. “Višje plače pomenijo, da ima vsak državljan v denarnici absolutno več denarja. Ljudem zaupamo in verjamemo, da znajo iz enega evra narediti dva evra in več,” je dejal in dodal, da je to dobro tudi za državni proračun.

Vlado je pozval, naj prisluhne strokovnjakom in gospodarstvu ter naj ne odpravlja te “dobre rešitve” za ljudi zgolj zato, ker jo je sprejela neka druga vlada. “To zagotovo ni prava pot, in če bo vsaka nova vlada vedno odpravila dobre rešitve, ki so bile sprejete v preteklosti, bo Slovenija stopicala na mestu in nikoli ne bo mogla doseči pravega razvojnega preboja,” je poudaril.

Predlog vladne davčne reforme po Vrtovčevih besedah pomeni nižje plače za vse. “Nerazumno je, da v času zelo hude draginje in inflacije znižujemo plače ljudem in povečujemo obremenitve gospodarstva,” je poudaril.

Vlada bi se morala po njegovi oceni lotiti izziva drugače. Kot primer je navedel Nemčijo, ki je napovedala paket davčnih razbremenitev za državljane v vrednosti 10 milijard evrov. Splošno dohodninsko olajšavo in meje davčnih razredov bi morala vlada po mnenju stranke še dodatno zvišati, da bi vsaj ohranili standard, “absolutno pa se zaradi časa, v katerem smo, ne sme zniževati prihodkov ljudi”.

Stranka je pripravila tudi predloge, o katerih se je pripravljena pogovarjati s koalicijo. “V NSi podpiramo nižji DDV na energente, nujno pa bi v zakonodajni paket morali vključiti še nižji DDV na ceno hrane. Predlagamo, da bi imela osnovna košarica petodstotni DDV,” je dejal.

Prav tako bi morala vlada po njihovem mnenju pripraviti paket ciljnih pomoči za socialno ranljive.

Tretji ukrep, ki ga predlaga NSi, pa se nanaša na gospodarstvo. “Vlada bi morala pripraviti, pri čemer smo pripravljeni sodelovati, paket pomoči za spopadanje z višjimi cenami energentov za podjetja in gospodarstvo. Lepo je, da pomagamo ljudem, in prav je tako, ampak kaj nam to pomaga, če ne pomagamo gospodarstvu,” je izpostavil.

Če vlada ne bo ponudila učinkovitega predloga na izjemno rast cen energentov tudi za podjetja, lahko po Vrtovčevih besedah pričakujemo plaz odpuščanj in stečajev. Razmere terjajo hitre odgovore, je dodal in predstavil predlog NSi, da se podjetjem stroške energentov subvencionira v višini 70 odstotkov dviga glede na povprečno porabo v preteklih dveh letih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje