NSi zahteva nujno sejo: “Golobova vlada še naprej izvaja ideološko čistko”

Slovenija 21. Maj 202413:19 16 komentarjev
ZDRAVSTVO, zdravnik
Foto: Žiga Živulović, BOBO

Zaradi predlaganih izhodišč novele zakona o zdravstveni dejavnosti v NSi zahtevajo nujno sejo odbora za zdravstvo. Menijo, da so predlagane rešitve na prvi pogled všečne, a da se bodo čakalne dobe v slovenskem zdravstvu "drastično podaljšale", zdravniki pa bodo iz javnega sistema množično odhajali na delo k zasebnikom.

V NSi v luči predlaganih izhodišč novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki po njihovem mnenju prinašajo kolaps in privatizacijo javnega zdravstva, zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo. Vlada naj predstavi izhodišča, analizo vpliva predlaganih sprememb in pripravi zakonodajne rešitve, ki bodo v središče postavile paciente, pozivajo.

“Golobova vlada še naprej izvaja ideološko čistko, ustvarja nove razredne sovražnike. Po obrtnikih, podjetnikih in kmetih so sedaj na vrsti še sobodajalci in zdravniki. Vlada želi na silo ločiti sistem državnega zdravstva, koncesionarjev in zasebnikov. Golobova vlada se je tega lotila tako, kot zna – s kladivom. Arogantno, populistično in brez ustreznih strokovnih podlag,” je bila ob predstavitvi zahteve za sklic seje odbora ostra poslanka NSi Iva Dimic.

Po njenih besedah so morda sicer predlagane rešitve na prvi pogled res všečne, a so v NSi prepričani, da se bodo čakalne dobe v slovenskem zdravstvu “drastično podaljšale”, zdravniki pa bodo iz javnega sistema množično odhajali na delo k zasebnikom. “Na koncu pa bodo zdravniki, ki jih sedaj izganjamo iz javnega sistema, po pogodbi delali za isti javni zdravstveni sistem,” menijo v NSi.

NSI: pacienti za vlado le številke

Vladi obenem očitajo, da pacienti in številke zanje ne igrajo nobene vloge ter da je zanje pomembna zgolj ideologija, ki bo prinesla boleče posledice predvsem za paciente. Tako v NSi ocenjujejo, da vlada dela “strašansko napako”, ki bo vodila v “dokončno privatizacijo slovenskega zdravstva”. “Če se vlada odloči za to pot, bi morala predhodno nujno urediti sistem javnega zdravstva, predvsem, da bi posloval učinkovito in dobro organizirano, zagotovljene bi morale biti operacijske dvorane, sodobna oprema, kadri,” je naštela Dimic. Kot namreč menijo v NSi, bi bila na mestu najprej odprava posameznih anomalij, ne pa “rušenje celotnega sistema s kladivom”.

V NSi tako zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo, na kateri bi razpravljali o tem, da “Golobova vlada vodi v kolaps slovenskega javnega zdravstva”. Odboru ob tem predlagajo, da sprejme sklepe, s katerim ministrstvo za zdravje pozove k seznanitvi z izhodišči novele zakona o zdravstveni dejavnosti, predstavi analizo, kako bodo te spremembe okrepile javno zdravstvo, ter pripravi ustrezno zakonodajno rešitev, ki bo za dostopnost pacientov do zdravstvenih storitev in odpravo čakalnih vrst vključevala vse razpoložljive zdravstvene kapacitete.

Prepričani so, da mora vlada pri tem slediti programu NSi, ki da “edini prinaša prave rešitve tako za javni sistem kot tudi za paciente”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje