NSi znova zahteva razpravo o podražitvah vrtcev: Vlada ima podcenjujoč odnos

Slovenija 12. Apr 202319:03 0 komentarjev
vrtec
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

NSi znova zahteva sklic seje odbora DZ za izobraževanje o povišanju cen programov vrtcev. Vladi očitajo, da omenjeni problem ignorira, ob tem pa jo poziva, da pripravi paket pomoči za kritje dviga stroškov dela vrtcev.

V NSi ob tem vladi očitajo, da še vedno ne želi prisluhniti težavam občin, ki so zaradi dviga stroškov po njihovih besedah prisiljene breme podražitev prevaliti na občine in starše.

Kot opozarjajo, so se namreč cene vrtcev z letošnjim letom povišale za 14 do 17 odstotkov, ponekod tudi več, kar močno vpliva na družinske proračune.

NSi tako med drugim predlaga, da odbor DZ za izobraževanje, znanost in mladino vlado pozove k pripravi celovitega paketa ukrepov pomoči slovenskim občinam, zasebnim vrtcem s koncesijo in zasebnim vrtcem, ki izvajajo javno veljavni program, s katerim bi pokrili dvig vseh stroškov dela in stroškov rasti cen hrane in energentov. Prav tako predlagajo, da vlada pripravi spremembo zakonodaje na način, da se znesek za odplačilo kredita ali znesek plačila za najemnino za nepremičnino, v kateri družina dejansko prebiva, odšteje od povprečnega mesečnega dohodka na osebo, ki je osnova za uvrstitev v dohodkovni razred za znižano plačilo vrtca.

Na predlog NSi pa bi DZ vlado pozval tudi, da v sistem reguliranih cen plina in daljinskega ogrevanja vključi tudi srednje šole in glasbene šole ter pristojni odbor DZ obvešča o poteku in sklepih pogajanj z reprezentativnimi združenji občin.

Sklic so zahtevali že februarja

Sklic seje pristojnega odbora DZ zaradi napovedanih podražitvah cen vrtcev so sicer v NSi zahtevali že februarja. Člani odbora so takrat tudi sprejeli sklep, s katerim so vladi predlagali pripravo celovitega paketa ukrepov pomoči občinam, zasebnim vrtcem s koncesijo in z javno veljavnim programom, s katerim bi pokrili dvig stroškov dela, nastalih po 1. januarju.

Vlada pa je v začetku marca ocenila, da to ni potrebno, saj da povprečnina za leto 2023 pokriva stroške dviga plač zaposlenih, v okviru “draginjskih ukrepov” pa je sprejela ukrepe, s katerimi je določila najvišje drobnoprodajne cene zemeljskega plina in elektrike, ki veljajo tudi za izvajalce javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja.

V NSi menijo, da je predložena opredelitev vlade v nasprotju s sprejetim sklepom pristojnega parlamentarnega odbora. “S tem se kaže ignorantski in podcenjujoč odnos vlade in pristojnih ministrstev do resnega problema drastičnega dviga cen programov vrtcev, kar starši otrok občutijo pri mesečnem plačilu položnic za vrtec,” je na današnji novinarski konferenci dejala poslanka NSi Iva Dimic.

Ob tem ugotavljajo tudi, da je zaradi “nerazumnih in enostranskih potez vlade ogrožen razvoj lokalnih skupnosti”. Občine s povečano povprečnino namreč ne morejo pokriti niti povišanja cen gradbenih storitev za izvedbo pomembnih lokalnih projektov, kaj šele povišanja cen programov vrtcev, opozarjajo v NSi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!