O šikaniranju, pogromih, eksekucijah … obračunavanjem na TVS ni videti konca

rtvs
Foto: Borut Živulović/BOBO

Potem ko je nekdanja odgovorna urednica informativnega programa na TV Slovenija Jadranka Rebernik svoji naslednici na tem položaju, v. d. odgovorne urednice Poloni Fijavž, poslala pismo, je na Televiziji Slovenija znova završalo.

Potem ko je nekdanja odgovorna urednica informativnega programa na TV Slovenija Jadranka Rebernik, ki je s položaja pred nedavnim odstopila, svoji naslednici na tem položaju, v. d. odgovorne urednice Poloni Fijavž, poslala pismo, je na Televiziji Slovenija znova završalo.

Rebernik je Polono Fijavž pozvala, naj po tem, ko so v bolnišnico odpeljali zamenjano voditeljico TV Dnevnika Valentino Plaskan, uporabi ves svoj vpliv in ustavi “pogrom nad sodelavkami in sodelavci”.

V zadnjih dneh so namreč, kot je znano, na TV Slovenija med drugim Igorja Pirkoviča in Vido Petrovčič obvestili, da ne bosta več voditelja Arene, Luko Svetino, da ne bo več voditelj Odmevov, Valentino Plaskan in Nejca Krevsa pa, da ne bosta več voditelja TV Dnevnika.

Vsi so premeščeni na druga delovna mesta.

Luka Svetina in Nejc Krevs
SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj (Luka Svetina in Nejc Krevs)

Med drugim je Jadranka Rebernik naslednici v pismu, ki ga je poslala na več kot sto naslovov, napisala tudi, naj uporabi svoj vpliv tudi za to, da bodo posamezniki “prenehali s šikaniranjem, z nesramnimi pripombami o videzu nekaterih novinark in voditeljic ter s pritlehnimi komentarji o ‘prišlekih’ … A če je to, kar se dogaja zadnje tedne, ta eksekucija določnih voditeljev in urednikov, vse, kar zmorete, je to res žalostno,” je še zapisala bivša odgovorna urednica.

Zdaj Jadranki Rebernik v javnem pismu odgovarja aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija. Pravijo, da so šikaniranje in prav njene nesramne pripombe v času njenega mandata “pripeljale do marsikaterega obiska reševalnega vozila v prostorih Kolodvorske 2 ali obiska naših sodelavcev na urgenci”. Da so kolegi zaradi izčrpanosti, slabih delovnih pogojev in podhranjenosti kolektiva omedlevali, a da nadrejeni niso ukrepali in težave v uredništvu so ignorirali.

Nadaljujejo, da je prav Jadranka Rebernik kot v. d. odgovorne urednice dolgoletni voditeljici Dnevnika na božični večer leta 2022 poslala elektronsko sporočilo, v katerem jo je obvestila, da oddaje ne vodi več, da so dolgoletni uredniki in voditelji Dnevnika in Odmevov brez pogovora iz elektronskega sporočila s planov dela izvedeli, da so bodisi umaknjeni ali pa se jim je drastično znižalo število oddaj.

Jadranka Rebernik
Srdjan Živulović/BOBO (Jadranka Rebernik)

“Čeprav je Jadranka Rebernik od nekaterih dobila pisno prošnjo za obrazložitev, jim na sporočilo še do danes ni odgovorila. V uredništvu je bila nekdanja urednica Jadranka Rebernik tudi zelo redko prisotna,” so še zapisali v aktivu novinarjev in našteli še nekaj primerov, ko bi vodstvo informativnega programa po njihovi oceni moralo reagirati, pa ni.

Zaključili pa, da so, poznavajoč obremenitve novinarskega poklica, še posebej tankočutni do zdravstvenih težav kolegic in kolegov, a zadržani do javnega objavljanja novic, sploh pa fotografij, ki jih kažejo v stiski. Valentini Plaskan so zaželeli čim boljše okrevanje in dodali: “Upamo, da se bo v kolektivu v prihodnje čim bolje počutila.”

Fijavž: Pozivam javnost, naj spoštuje dostojanstvo zaposlenih

Na dogajanje na RTV Slovenija se je popoldne odzvala tudi v. d. odgovorne urednice Fijavž. Kot je zapisala, z veliko človeškega in kolegialnega sočutja spremlja zdravstveno stisko, v kateri se je znašla novinarka informativnega programa Plaskan. “Javna objava posnetka novinarke v trenutku očitne zdravstvene stiske me je izjemno pretresla. Žal mi je, če se je to zgodilo znotraj hiše in brez njenega privoljenja. Nedopustno je, če se zdravje zaposlenih zlorablja, dostojanstvo vsakega zaposlenega je nedotakljivo,” je poudarila.

Novinarji informativnega programa in drugi zaposleni na TV Slovenija, tako Fijavž, delujejo v zelo stresnih razmerah in so pod velikimi obremenitvenimi pritiski. “Na zelo slabe pogoje dela, slabo vodenje, diskriminacijo, politične napade, tudi diskreditacije in kolektivni mobing v preteklosti, kolektiv Informativnega programa javno opozarja že skoraj dve leti. Mnogi zaposleni so bili zaradi izgorelosti več mesecev bolniško odsotni, okoli 20 novinarjev je podalo odpovedi delovnega razmerja. Tudi v preteklosti je že posredovala nujna medicinska pomoč,” je spomnila.

RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./ Bobo

Dodala je, da so novinarji zaradi neprofesionalnega kadrovanja in vodenja informativnega programa razglasili tudi stavko, njihove zahteve pa da niso bile slišane niti upoštevane. Fijavž je med drugim še ocenila, da so spoštljivi medčloveški odnosi in zaupanje ključni za profesionalno delovanje uredništva, vsakega kolektiva, ki je pri svojem delu soodvisen od dela drugega. “Upam, da si bodo številni kolegi, ki so imeli v preteklem letu in pol zdravstvene težave, opomogli, mi v uredniškem odboru pa bomo po najboljših močeh poskrbeli, da bomo njihove obremenitve prilagodili in se o odpravljanju razlogov zanje pogovarjali in dogovarjali sproti. Ob tem pozivam tudi javnost, naj spoštuje dostojanstvo zaposlenih in se vzdržijo diskreditacij ter sovražnih sporočil.”

Polona Fijavž je v izjavi poudarila, da bo kot vršilka dolžnosti odgovornega urednika Informativnega programa prvega programa TV Slovenija, če bo prejela večinsko podporo uredništva ob jutrišnjem izrekanju, pred tovrstnimi šikaniranji zaščitila vsakega zaposlenega in skupaj z uredništvom poskrbela za normalizacijo.