O sporni razstavi tudi Forbes: “Škandal v Sloveniji”

Slovenija 10. Jun 202211:06 > 11:26 7 komentarjev
NMS

Škandal v Narodnem muzeju Slovenije, kjer so nameravali razstaviti slike svetovnih avtorjev, a se je izkazalo, da so ponarejene, odmeva tudi na tujem. O dogajanju pri nas so se med drugim razpisali hrvaški, srbski in madžarski mediji, pa tudi ameriška poslovna revija Forbes.

160 del izjemnih avtorjev bi moralo biti te dni razstavljenih v središču Ljubljane v narodnem muzeju na Metelkovi. Zveneča slikarska imena 19. in 20. stoletja, med njimi Picasso, Cezanne, Toulouse-Lautrec in Miró, naj bi v muzej pritegnila ne le slovenske, ampak tudi tuje obiskovalce. Po objavi našega članka, v katerem so strokovnjaki opozorili, da so dela zelo verjetno ponarejena, so razstavo odpovedali. Afera je presegla slovenske meje, tuji mediji pišejo o izjemnem škandalu.

“Escándalo en Eslovenia por muestra con obras falsas de Picasso y Miró” (Škandal v Sloveniji zaradi razstave ponarejenih del Picassa in Mirója) je naslov članka v mehiški izdaji ameriške poslovne revije Forbes. “Že ob pogledu posnetkov teh del je bilo jasno, da to nikakor ne morejo biti dela podpisanih avtorjev,” je besede umetnostnega zgodovinarja Braneta Koviča povzel Forbes, ki dodaja, da “tudi razlaga lastnika slik Nika Boljkovca, da jih je pridobil ‘na redkih dražbah’, poznavalcev ni prepričala”. Forbes v članku piše tudi o odstopu direktorja muzeja Pavla Carja in opozorilih, da je bil za direktorja imenovan “v času prejšnje vlade, na čelu katere je bil desni populist Janez Janša, ki je med letoma 2020 in 2022 povzročil kontroverzne spremembe v vodstvu skoraj vseh kulturnih institucij v državi”.

Dogajanje pri nas so povzeli tudi hrvaška tiskovna agencija Hina in drugi hrvaški mediji “U Ljubljani otkazana izložba nakon što su stručnjaci vidjeli što se treba izložiti” (Razstavo v Ljubljani odpovedali, potem ko so strokovnjaki videli, kaj naj bi razstavili) piše Index. Srbski Telegraf pa v naslovu izpostavlja “Izbegnut veliki skandal: Izložba otkazana u Ljubljani kada je uočeno šta će biti izloženo” (Preprečili velik škandal: Razstavo v Ljubljani odpovedali, potem ko so videli, kaj bo razstavljeno).

O dogajanju pri nas so pisali tudi madžarski mediji. Med drugim so povzeli Kovičevo izjavo za N1, “da vidite, da to niso originali, sploh ni treba, da ste umetnosti zgodovinar, dovolj je, da se malo zanimate za umetnost”.

Razburljivo dogajanje pa ni ostalo neopaženo niti na enem najbolj priljubljenih spletnih omrežij Reddit. Na njihovi podstrani (subreddit) ArtHistory (umetnostna zgodovina) so se uporabniki razpisali predvsem o sliki z odpovedane razstave, katere avtor naj bi bil ruski slikar ukrajinskega rodu Kazimir Malevič. Domnevno Malevičevo delo je verjetno slaba kopija slike Armanda Schönbergerja, pravijo uporabniki Reddita, ki jih zanima umetnostna zgodovina. “O, moj bog, neverjetno. To je torej izjemno slaba kopija. Kakšen izvrsten škandal!” je zapisal eden od njih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje