Ob dveh praznikih brezplačen avtobus: zastonj se lahko vozite 1. in 11. novembra

Slovenija 30. Okt 202309:46 1 komentar
Javni potniški promet, avtobus, avtobusna postaja
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Medkrajevni avtobusi bodo na dan spomina na mrtve in martinovo vozili brezplačno. Potniki bodo na avtobusu prejeli vozovnico s ceno nič evrov, so sporočili s pristojnega ministrstva. Kako pa bo javni promet urejen v Ljubljani in Mariboru?

V sredo, ko obeležujemo dan spomina na mrtve, in prihodnjo soboto, ko je martinovo, bodo medkrajevni avtobusi brezplačni. Avtobusni prevozniki bodo na ta dva dneva potnikom izdali enkratno vozovnico s ceno 0 evrov, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Vsi, ki imajo terminske vozovnice, pa naj se ob uporabi avtobusov na ta dva dneva validirajo kot običajno, so še zapisali.

Ob prvem novembru je mogoče pričakovati povečan obisk pokopališč, nastane lahko gneča. Javni potniški promet v tem tednu večinoma vozi po počitniškem voznem redu.

Avtobusi ljubljanskega mestnega potniškega prometa bodo v torek in sredo obratovali po posebnem voznem redu, intervali pa bodo nekoliko pogostejši kot sicer med prazniki. Izjema so linije 1B, 3, 3G, 6B, 19I, 19B in 21Z, ki bodo obratovale po obstoječih nedeljskih voznih redih. Linije 11B, 18, 20, 21 in 22, ki sicer ob nedeljah ne vozijo, bodo tokrat obratovale. Liniji 12 in 12D bosta delno spremenjeni in bosta obratovali mimo Žal v obeh smereh. Medkrajevni prevozi z LPP bodo brezplačni, mestne in integrirane linije pa ostajajo plačljive.

Vozniki lahko spremenjen prometni režim pričakujejo tudi v okoli pokopališča Žale. Parkiranje na plačljivih parkiriščih bo do 1. novembra brezplačno, zapornice bodo v tem času dvignjene. Ob vrtnariji Ravnikar ob Koželjevi ulici je urejeno začasno parkirišče. Voznike prosijo, naj parkirajo le na za to urejenih površinah in naj upoštevajo prometno signalizacijo ter navodila policije in redarjev.

V Mariboru pa bo prevoz z avtobusi na linijah 3 in 12, ki vozita proti mariborskim pokopališčem, v torek in sredo brezplačen. Avtobusi bodo na teh dveh linijah vozili po nedeljskem oziroma prazničnem voznem redu. Pri pokopališču Pobrežje bo tudi letos zaprta Cesta XIV. divizije, zato bosta liniji 3 in 12 speljani po Ulici Veljka Vlahoviča, Čufarjevi cesti in Osojnikovi ulici, kjer bo urejeno vstopno/izstopno postajališče.

Tudi martinovo spremljajo pozivi k varni udeležbi v prometu. Velja opozorilo, da pijani ljudje ne sodijo za volan. Običajno pa ob martinovanju nadzor nad vedenjem v prometu poostrijo tudi policisti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje