Ob evropskem letu železnic prizadevanja za modernizacijo

Slovenija 24. Sep 202112:36
železniška postaja
Denis Sadiković/N1

V Ljubljano je prispel vlak Connecting Europe Express, ki ob evropskem letu železnic, s potjo skozi 26 držav ozavešča o prednostih železniškega prometa. Prisotna je bil tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, ki je dejal, da mora država zagotavljati, učinkovit, hiter, ekonomičen in udoben železniški promet.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec in generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes sta ob današnjem prihodu vlaka Connecting Europe Express v Ljubljano potrdila zavezanost modernizaciji železnic. Evropska komisarka za promet Adina Valean pa je med drugim pozdravila projekt izgradnje drugega tira Divača-Koper.

“Simbolično praznujemo evropsko leto železnic in želimo poudariti pomen trajnostne mobilnosti, zlasti prevoza z vlakom in železniške infrastrukture. Železnice morajo postati hrbtenica prevoza potnikov,” je v izjavi za medije na železniški postaji v Ljubljani dejal Vrtovec. Država mora pri tem zagotavljati, da je promet po železnicah učinkovit, hiter, ekonomičen in udoben. “Tu moramo opraviti še veliko nalog, a gremo v pravo smer,” je ocenil.

Vlaganja, da bi se ljudje raje odločali za vlake

“Pred nami so dodatna vlaganja v železniško infrastrukturo, vse z namenom, da bi se ljudje lažje odločali za dnevni prevoz v službo, na obiske in izlete z vlakom in ne z osebnim avtomobilom,” je poudaril Vrtovec. Izpostavil je gradnjo novih železniških povezav, prenove železniških prog in postaj, vključno z začetkom gradnje Emonike v Ljubljani, uvedbo cenejših vikend in družinskih vozovnic, obljubil je tudi, da bo država Slovenskim železnicam pomagala pri nakupu še več sodobnih vlakovnih kompozicij.

Evropska koordinatorka za baltsko-jadranski koridor Anne Elisabet Jensen je poudarila, da igra železnica ključno vlogo pri prehodu v trajnostno transportno omrežje. Med slovenskimi projekti je izpostavila zlasti drugi tir Divača-Koper, ki bo premostil ozko grlo na omenjenem koridorju. Drugi tir je izpostavila tudi Valean, ki je poudarila, da se v Evropski komisiji izgradnje tega slovenskega projekta veselijo.

Vlak od Lizbone do Pariza

Leto 2021, ki je evropsko leto železnic, EU obeležuje s projektom Connecting Europe Express. Gre za vlak, ki je pot začel 2. septembra v Lizboni in jo bo zaključil 7. oktobra v Parizu. S potjo skozi 26 držav vlak ozavešča o prednostih železniškega prometa in izzivih, ki jih še moramo premagati.

V Ljubljani se je sicer projektu simbolično pridružila tudi Irska, čez katere ozemlje vlak ne bo peljal. V Sloveniji pa ga bodo tekom dneva sprejeli še v Celju ter v Mariboru.

Komentari

Vaš komentar