Padavine težave povzročale predvsem na območju Kočevja

Slovenija 17. Jul 202111:32 > 19:18 1 komentar
reka
Srdjan Živulović/BOBO

Slovenijo je ponoči zajelo močnejše deževje, ki pa ni povzročalo večjih težav. Reke na vzhodu Slovenije počasi naraščajo, ob izrazitejših nalivih pa lahko narastejo posamezni hudourniki. Večja je tudi možnost plazov. Padavine so v dopoldanskem času težave povzročale predvsem na območju Kočevja.

Padavine, ki so ponoči zajele Slovenijo, so v dopoldanskem času težave povzročale predvsem na območju Kočevja. Zajelo ga je močno deževje, meteorna voda je zalila okrog 10 objektov v Kočevju in enega v Šalki vasi. Gasilci PGD Kočevje in Šalka vas so vodo izčrpali, poroča uprava za zaščito in reševanje. Posredovali so tudi na območju Krškega.

Agencija RS za okolje (Arso) je sicer za danes za vzhodni del države razglasila oranžno stopnjo ogroženosti, Geološki zavod pa je opozarjal pred verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v vzhodni in osrednji Sloveniji. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje večjih težav ni bilo, so pa v jutranjih urah Gasilci PGE Krško in PGD Brestanica izčrpali meteorno vodo iz gospodarskega objekta v Gorici pri Raztezu in stanovanjskega objekta v Senovem v občini Krško.

Opozorilo pred vodotoki in hudourniki

Od polnoči je največ dežja padlo v pasu od Rogaške Slatine do Kočevja. Nalivi bodo nastajali tudi danes, glavnina padavin bo v vzhodni polovici države. Glede na radarsko animacijo so sedaj močnejši nalivi v pasu od Kočevske do Novomeške kotline. “Ozračje zelo vlažno, baza oblačnosti le kakšnih 100 m nad tlemi,” je na Twitterju zapisal prognostik na Arsu Blaž Šter.

Vodnatost po Sloveniji je večinoma majhna, srednjo vodnatost pa imajo reke na območju Julijskih Alp, Drava in Mura, prav tako pa so čez noč do srednjih pretokov narasle posamezne manjše reke na vzhodu države. Reke na zahodu države še počasi upadajo, reke v vzhodnem delu Slovenije pa počasi naraščajo.

Danes se bodo pretoki rek povsod po državi zmerno povečali, najizraziteje na vzhodu Slovenije, kjer lahko posamezne reke dosežejo velike pretoke. V nedeljo se bo vodnatost večinoma zmanjševala, zmerno bodo naraščale še kraške reke in Sava v spodnjem toku. Danes in jutri lahko ob lokalnih nalivih izraziteje narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki.

Zaradi dežja večja možnost plazov

Zaradi napovedanih padavin je večja verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v vzhodni in srednji Sloveniji.  Geološki zavod zato prebivalce območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, opozarja, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje