Ob obletnici začetka spopadov v vojni tudi praznik slovenske policije

Slovenija 27. Jun 202107:31 0 komentarjev
Policija
Žiga Živulović jr./BOBO

Dva dni po tistem, ko je Slovenija leta 1991 sprejela temeljne akte za svojo samostojnost, ki jo je dan pozneje tudi razglasila, so se začeli oboroženi spopadi v osamosvojitveni, desetdnevni vojni, v kateri je svojo samostojnost tudi obranila. V spomin na začetek spopada na mejnem prehodu Holmec 27. junija 1991 je danes tudi dan policije.

Takratne jugoslovanske oblasti se namreč niso strinjale z osamosvojitvijo Slovenije. Prve enote Jugoslovanske ljudske armade (JLA) so iz vojašnic krenile že nekaj ur potem, ko je na Trgu republike v Ljubljani 26. junija 1991 potekala osrednja proslava z razglasitvijo samostojnosti. Agresorjem so se uprle enote Teritorialne obrambe in policije. Prva protiletalska oklepna baterija JLA je državno mejo pri Metliki prestopila 27. junija ob 1.15, slovenske sile pa so jo zgodaj zjutraj ustavile pri Pogancih.

“Policija odigrala ključno vlogo na osamosvojitveni poti”

Prvi oboroženi boji so se vneli pred Ormožem, na Medvedjeku, v Rigoncah pri Dobovi, na Jezerskem, na cesti proti Šentilju, popoldne tega dne pa še pri Trzinu, kjer se je iz helikopterjev izkrcal desantni vod JLA, in na mejnem prehodu Holmec. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pred dnevom državnosti in dnevom policije izpostavil, da je policija odigrala ključno vlogo na osamosvojitveni poti in da dan policije praznujejo kot “spomin in opomin na odločen spopad za mejni prehod Holmec leta 1991 in neomajno predanost komaj rojeni slovenski državi”. “Svoje poslanstvo je policija takrat opravila z odliko in to svojo neomajno držo ohranja tudi danes,” je prepričan Hojs.

Ob tem je dodal, da je slovenska policija že od sredine 19. stoletja “trdno zavezana zagotavljanju varnosti, spoštovanju zakonodaje in visoki profesionalnosti”, policistke in policisti pa da imajo njegovo polno podporo. “Kot minister stojim za njimi,” je pred dnevi še zagotovil minister.

Osrednja slovesnost ob dnevu policije in 30-letnici njenega delovanja v samostojni Sloveniji bo v ponedeljek ob 18. uri, na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Holmec, blizu Raven na Koroškem. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor, udeležence pa bosta nagovorila tudi generalni direktor policije Anton Olaj in minister Hojs.

V desetdnevni vojni je na slovenski strani padlo 18, na jugoslovanski pa 44 ljudi. Na obeh straneh je bilo skupaj več kot 300 ranjenih. Vojna se je formalno končala 7. julija 1991 s t. i. brionsko deklaracijo, s katero so bile ustavljene sovražnosti na ozemlju Slovenije, slovenska stran pa je morala za tri mesece zamrzniti svoje osamosvojitvene aktivnosti. Pot Slovenije v samostojnost je bila zapečatena z odhodom vseh pripadnikov JLA – zadnji jugoslovanski vojak je koprsko pristanišče in s tem slovensko ozemlje zapustil 25. oktobra 1991.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!