Ob vrnitvi iz karantene v Grčiji dijakinja odklonila testiranje

Slovenija 01. Sep 202117:00 > 19:40 1 komentar
Letališče Krf
Profimedia

Po informacijah N1 je dijakinja, ki se je skupaj s preostalimi 15 udeleženci včeraj v Slovenijo vrnila iz 10-dnevne karantene v Grčiji, pred prihodom domov odklonila testiranje. Kot smo izvedeli, se ni želela testirati, saj ji tega niso dovolili njeni starši.

Včeraj pozno popoldne se je v Slovenijo vrnila še zadnja skupina udeležencev maturantskega izleta na Krfu. Gre za maturante, ki so v Grčiji morali ostati v 10-dnevni karanteni, ker so bili pred prvotnim datumom odhoda domov pozitivni na koronavirus. Karanteno so preživljali v t. i. koronahotelu. Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) je z negativnim izvidom na PCR-test izpolnjevalo 15 maturantov, izjema pa je bila dijakinja, ki je testiranje na koronavirus v Grčiji odklonila.

Po informacijah N1 naj bi turistična agencija Collegium Mondial Travel, ki je maturantski izlet na Krf tudi organizirala, obvestila veleposlaništvo in policijo, da se dijakinja ne želi testirati. Na podlagi tega naj bi bili dekletu izdani posebni dokumenti, s katerimi je lahko potovala. Dokumente so nato, ob pristanku letala na ljubljanskem letališču, posredovali tudi mejni policiji Brnik.

Za kakšne dokumente je šlo?

Kot nam je pojasnil Andrej Šter, vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve, je po podrobnejšem poizvedovanju za N1 izvedel, da je dekle v Slovenijo vstopilo na podlagi potrdila o prebolelosti. Slovenska dijakinja oziroma njeni starši so stopili v stik s slovenskim veleposlaništvom v Grčiji, saj so jih zanimale informacije in postopki o pridobitvi potrdila. Da je maturantka v Slovenijo vstopila s potrdilom o prebolelosti, so za N1 potrdili tudi na Generalni policijski upravi.

Zakaj ni želela opraviti testa?

Dekle naj bi testiranje po naših informacijah zavrnilo zaradi staršev, saj naj ji ne bi dovolili opraviti testiranja. Starši se namreč že v osnovi niso strinjali s tem, da mora njihova hči v Grčiji ostati še dodatnih deset dni, čeprav to narekuje grška zakonodaja. Za kršenje karantenske odločbe je sicer po Šterovih besedah v Grčiji zagrožena kazen 5.000 evrov.

Spomnimo, da se je prva skupina 645 maturantov z grškega otroka Krf vrnila 17. in 18 avgusta. Do danes zjutraj je bilo v tej skupini potrjenih 128 okužb. V drugi skupini, ki se je v Slovenijo vrnila 24. avgusta in v kateri je bilo 435 maturantov, pa 107. Skupaj s šestnajstimi povratniki in dodatnimi 26 sekundarnimi okužbami so do zdaj potrdili skupno 277 primerov okužb.

Z maturantskih izletov so se v Slovenijo vrnili vsi dijaki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje