Ob robu interpelacije pred DZ transparent v okviru projekta Paviljon demokracije

N1 video 20. Dec 202113:20 > 21:32 0 komentarjev

Ob robu interpelacije ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa pred državnim zborom poteka plakatna akcija v okviru projekta Paviljon demokracije. Na transparentu je videti policiste, ki so razporejeni enako kot kipi na pročelju stavbe DZ.

Projekt Paviljon demokracije, v katerega je vključen tudi Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU, se ukvarja s povezavo med umetnostjo in civilnodružbenimi gibanji od osemdesetih let 20. stoletja pa do danes. Pred državnim zborom, kjer danes poteka že druga interpelacija proti notranjemu ministru Alešu Hojsu, so postavili ogromen transparent, na katerem je videti policiste, ki so razporejeni enako kot kipi na pročelju stavbe DZ.

Spomnimo, da največ očitkov v interpelaciji Hojsa leti predvsem na njegov odnos do policije in njeno domnevno politizacijo, pa tudi na nasilne proteste, ki so se v prestolnici odvili oktobra. Do postavitve takšnega platna pa je bil danes kritičen državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler, ki je ocenil, da gre v tem primeru za “dodaten pritisk na poslance”. Kot je po poročanju STA dejal, so organizatorji najverjetneje želeli s tem sporočiti, da živimo v policijski državi. Sam se s tem ne strinja, saj ocenjuje, da policisti svoje delo opravljajo strokovno in profesionalno.

Vhodni portal v DZ
Vhodni portal DZ (Vir: Državni zbor RS)

Za dodatno razlago akcije smo se obrnili tudi na Inštitut. Predstojnica dr. Tanja Petrović je pojasnila, da v akciji sodelujejo predvsem zaradi raziskovalnega projekta “Oblikovanje novega kulturnega polja v Sloveniji v osemdesetih: civilna družba med nacionalističnimi politikami in medkulturnim sodelovanjem”.

V projektu, ki bo trajal do 31. avgusta 2023, bodo analizirali in rekonstruirali nastanek novega kulturnega polja, ki je vzniknilo kot rezultat družbenih in političnih sprememb v osemdesetih letih v Sloveniji. Pobudniki ustvarjanja novega kulturnega polja so bila nova družbena gibanja in skupine civilne družbe, ki so se opredelile kot “alternativna gibanja”, med drugim piše v opisu projekta, ki ga vodi prof. dr. Oto Luthar.

Razstava plakata je sicer povezana z mednarodno konferenco Demokratski paviljon za Evropo, ki bi se na ZRC SAZU morala zgoditi decembra, vendar je bila zaradi pandemije prestavljena na marec. Konferenca pa je sestavni del mednarodnega sodelovanja z ustanovami iz štirih evropskih držav, ki ga financira Evropska kulturna fundacija.

transparent, dz transparent, dz
N1
transparent, dz transparent, dz
N1
transparent, dz transparent, dz
N1
transparent, dz transparent, dz
N1
transparent, dz transparent, dz
N1
transparent, dz transparent, dz
N1
Paviljon demokracije Paviljon demokracije
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!