Levica pripravlja že drugo interpelacijo proti ministru Hojsu

Slovenija 12. Okt 202111:17 > 17:22 8 komentarjev
Aleš Hojs
Denis Sadiković/N1

Notranjega ministra Aleša Hojsa čaka še en zagovor pred poslanci. V Levici so namreč pripravili interpelacijo zoper njega, v kateri mu med drugim očitajo policijsko nasilje na protestih in odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer. Kljub nekaterim očitkom, da je Levica pri pripravi interpelacije solirala, se bodo pod njo podpisali vsi poslanci četverice opozicijskih strank. Enotni so namreč, da bi moral Hojs oditi iz vlade.

V Levici so pripravili interpelacijo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa. V usklajevanje in dopolnitev so jo včeraj poslali ostalim opozicijskim strankam, s katerimi so podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju:  LMŠ, SD in SAB.

Levica v interpelaciji ministru očita “odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi, policijsko nasilje na protestih v Ljubljani, protiustavno omejevanje človekovih pravic z nepravilnim izvajanjem 9. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije ter njeno politizacijo in militarizacijo”.

Hojs je danes dejal, da z vsebino nove interpelacije ni seznanjen in da jo mora pred komentiranjem najprej prebrati. Na naše vprašanje, ali meni, da je razmerje moči v parlamentu še takšno, da ga bodo obranili na ministrskem mestu, pa je odgovoril, da v tem trenutku ni pomemben on, ampak Slovenija. “Razmerje moči v parlamentu se kaže ob sprejetju dobrih oziroma ustreznih zakonskih predlogov. Kakšno bo razmerje ob konkretni interpelaciji, pa bomo videli,” je dodal.

Negodovanje zaradi soliranja Levice

V delu opozicije (zlasti v SD) je sicer mogoče slišati negodovanje, da je Levica pri pripravi interpelacije zasolirala. Četverica strank je namreč v preteklih dneh govorila o različnih možnih korakih: poleg možnosti, da vložijo interpelacijo proti Hojsu, tudi o tem, da se odločijo za ustavno obtožbo  predsednika vlade ali za interpelacijo proti vladi. Levica pa je pohitela in spisala osnutek interpelacije proti Hojsu ter ga hkrati, kot ga je poslala partnerjem v opoziciji, posredovala tudi mediju. Zaradi tega je bila po naših informacijah na današnjem rednem tedenskem sestanku vodilnih predstavnikov četverice levosredinskih strank deležna kar nekaj očitkov. Kljub nezadovoljstvu zaradi soliranja pa se bodo LMŠ, SD in SAB  interpelaciji proti Hojsu pridružile, saj so prepričane, da bi ta moral oditi z ministrskega položaja. Tekst naj bi opozicijski četverček uskladil do konca tega tedna in ga v začetku prihodnjega tedna vložil v parlamentarni postopek.

“Prav Hojs si zagotovo zasluži interpelacijo ali celo odhod iz vlade. Zato bo SAB prispevala podpise in pri obravnavi interpelacije aktivno sodelovala,” je dejala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.  Prvi med poslanci SD Matjaž Han pa upa, da bodo ob obravnavi interpelacije zoper Hojsa poslanci ugotovili, kaj vse je šlo narobe na torkovih protestih pred tednom dni.

Čeprav si v vseh štirih opozicijskih strankah želijo, da bi interpelacija Hojsa odnesla z ministrskega mesta, temu pripisujejo različne možnosti. “Minister Hojs je eden najbolj problematičnih ministrov te vlade, ki ne uživa večjih simpatij niti pri kateri od poslanskih skupin, ki  niso koalicijske, a podpirajo aktualno vlado,” je poudaril vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. “Ko imaš viseči parlament in ministra, ki s svojimi potezami vznemiri marsikoga in ne le opozicijo, je vredno poskusiti, ali bi interpelacija vendarle uspela,” se je strinjala Kociper. V LMŠ je mogoče slišati oceno, da je Hojs “ahilova peta sedanje vlade”.

Najmočnejši dvom o možnosti za uspeh interpelacije je bilo danes zaznati pri Hanu. “Da imamo vlado, kakršno imamo, ni kriv Janez Janša, temveč nekatere opozicijske stranke, ki brez kakršnegakoli razmisleka podpirajo vse nepravilnosti sedanje vlade, in nekateri posamezniki, ki ne bodo več kandidirali in nekritično podpirajo ravnanje vladajočih,” je dejal Han. Ob tem je  priznal, da njegovi očitki letijo na poslanski skupini Desus in SNS ter na predstavnika manjšin, in izpostavil, da ga skrbi tudi sprejemanje nerealnih proračunov za prihodnji dve leti. “Predstavnika manjšin bosta težko zagovarjala, da zato, ker bosta dobila določen denar za manjšino, podpirata stvari, ki nas bodo pahnile v težave,” je bil do predstavnikov madžarske in italijanske narodne skupnosti Ferenca Hotvatha in Felice Žiže kritičen Han.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović pa je izpostavil, da z interpelacijami nagovarjajo vse poslance, ki imajo vsaj malo hrbtenice in vesti. “Naš cilj je, da padejo ministri, zoper katere so sprožene interpelacije, in da naredimo korak proti predčasnim volitvam,” je poudaril Golubović. Ob tem je spomnil, da do predčasnih volitev lahko pride v primeru, če državni zbor s pomočjo slamnatega mandatarja izglasuje konstruktivno nezaupnico premierju, ali če predsednik vlade odstopi.

Kaj v interpelaciji očitajo ministru Hojsu

V osnutku interpelacije, ki smo ga pridobili na N1, med drugim piše, da vlada načrtno ustvarja izredne razmere, za kar je poleg predsednika vlade najbolj odgovoren minister za notranje zadeve Aleš Hojs. “V Sloveniji smo v zadnjih dveh letih imeli tudi po desetkrat številčnejše proteste, ki so ob petkih prav tako blokirali Slovensko ali Celovško cesto v Ljubljani, pa so potekali popolnoma mirno in brez incidentov. Da temu tokrat ni bilo tako, sta kriva vsesplošni kaos, ki ga ustvarja vlada, in policija, ki ji je bila več kot očitno ukazana eskalacija konfliktov,” očitajo ministru.

Dodali so, da lahko v zadnjem letu in pol spremljamo vztrajno stopnjevanje policijskega nasilja nad protestniki, vendar česa podobnega torkovemu večeru Ljubljana še ni doživela. “Pozivi notranjega ministra Aleša Hojsa k večji policijski represiji očitno niso naleteli na gluha ušesa,” piše v osnutku interpelacije.

Luka Mesec, Levica
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministru očitajo tudi protiustavno omejevanje človekovih pravic z nepravilnim izvajanjem 9. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije.

Politizacija in militarizacija policije pa se po besedah piscev interpelacije kaže na več nivojih: od povečanja pooblastil policije preko predlogov zakonodajnih sprememb; kadrovskih zamenjav na vodstvenih položajih v policiji s poslušnimi kadri, ki so pripravljeni na vse, tudi na uporabo prekomerne sile; pa vse do obiskov funkcionarjev stranke SDS na policijskih postajah.

Že druga interpelacija zoper Hojsa v letu dni

Minister Hojs se je moral septembra lani že zagovarjati pred poslanci v državnem zboru. Stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so interpelacijo proti ministru vložile po odpravi prepovedi koncerta hrvaškega glasbenika Thompsona v Mariboru. Kot so takrat pojasnili v opozicijskih strankah, je ministrstvo s tem omogočilo poveličevanje ustaštva, sovraštva in nasilja.

Hojsu so tudi očitali, da je po policijskih preiskavah, ki so se nanašale na nabavo zaščitne opreme, konec junija lani odstopil, predsednik vlade Janez Janša pa njegovega odstopa ni sprejel.

Trenutno sta  v parlamentarnem postopku dve interpelaciji, in sicer zoper ministrico za izobraževanje Simono Kustec in ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča. V četverici opozicijskih strank so v preteklih tednih omenjali še možnost, da bi vložili interpelacijo proti ministru za okolje Andreju Vizjaku, a se za zdaj za to niso odločili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje