NLZOH: Vodovodni sistem Golo-Zapotok tveganje za zdravje uporabnikov

Slovenija 09. Jul 202117:43 0 komentarjev
Voda teče iz pipe
Denis Sadiković/N1

Občina Ig je prejela končno poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) o odvzetih vzorcih na vodovodnem sistemu Golo-Zapotok. Ukrep prepovedi uporabe vode iz tega vodovodnega sistema zaradi ugotovitev ostaja v veljavi do preklica.

Rezultati terenskih meritev so pokazali, da je bil v šestih vzorcih pitne vode na vodovodnem sistemu Golo – Zapotok zaznan vonj po naftnih derivatih. Pri fizikalno kemijskih preskušanjih niso zasledili prisotnosti benzena, mineralnih olj oziroma naftnih derivatov. Gre za lahkohlapne spojine (tudi slaba topnost v vodi), ki lahko že v zelo majhni koncentraciji povzročijo organoleptično onesnaženje velike količine vode.

Istočasno so fizikalno kemijska preskušanja (po filtraciji in kloriranju) pokazala povišano motnost pitne vode na odjemnem mestu Zapotok 14.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki je bil izvajalec vzorčenja in laboratorijskih preskušanj ocenjuje, da pitna voda v omrežju vodovodnega sistema Golo-Zapotok zaradi neustreznega vonja ni bila skladna z zahtevami Pravilnika o pitni vodi.

Rezultati mikrobioloških preskušanj so pokazali, da štirje odvzeti vzorci pitne vode niso ustrezali zahtevam Pravilnika o pitni vodi zaradi potrjene prisotnosti indikatorskih bakterij Clostridium prefringens. V vzorcu pitne vode iz zajetja Šumnik (pred pripravo), je bila potrjena prisotnost fekalnih bakterij.

Tudi glede na rezultate opravljenih mikrobioloških preskušanj NLZOH ocenjuje, da pitna voda v omrežju vodovodnega sistema Golo-Zapotok ni skladna z zahtevami Pravilnika o pitni vodi, saj predstavlja tveganje za zdravje uporabnikov.

Ukrep prepovedi uporabe vode iz tega vodovodnega sistema zato ostaja v veljavi do preklica.

Razdeljevanje pitne vode v plastenkah se bo med 19. in 20. uro nadaljevalo na lokacijah RTC Zapotok, Gasilski dom Golo in Gasilski dom Škrilje, v Podgozdu pri hišni št. 59, v Dobravici pri hišni št. 4, ob glavni cesti pri odcepu za Visoko in v vasi Sarsko pri eko otoku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!