Obeta se pester politični teden: Golob bi lahko mandatar postal že v sredo

Slovenija 22. Maj 202221:06 > 23. Maj 2022 06:02 0 komentarjev
Vladna in predsedniška palača
Denis Sadiković/N1

Obeta se pester teden na notranjepolitičnem parketu, teče namreč že drugi del formalnih procesov oblikovanja nove vlade. Potem ko so minuli teden v strankah Levica in SD potrdili koalicijsko pogodbo ter ministrske kandidate strank in tako prižgali zeleno luč za vstop v vlado Roberta Goloba, se pri predsedniku republike Borutu Pahorju začenjajo posvetovanja o Golobovi potrditvi za mandatarja.

Predsednik republike Borut Pahor je kmalu po uradni razglasitvi imen vodij poslanskih skupin te povabil na današnje posvete o tem, komu naj podeli mandat za sestavo vlade. Kot prvi bo na posvet prišel začasni vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda in kandidat za mandatarja Robert Golob, sledili pa mu bodo še vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, ki je na tem položaju zamenjala Danijela Krivca, vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, vodja poslanske skupine SD Jani Prednik in vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Na posvet k predsedniku republike bo prišel tudi vodja poslanske skupine predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža, pridružil pa se mu bo tudi drugi predstavnik manjšine Ferenc Horvath.

Predsednik Pahor je že napovedal, da pri postopku imenovanja kandidata za mandatarja ne bo zavlačeval, če bo Golobu izkazana večinska podpora vodij poslanskih skupin. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je ob petkovi objavi imen vodij poslanskih skupin dejala, da pričakujejo, da bo predsednik Pahor v ponedeljek po posvetih v državni zbor že poslal predlog mandatarja za sestavo nove vlade. Če se bo to zgodilo, tako Klakočar Zupančič, bodo poslanke in poslanci na sredini seji državnega zbora odločali o izvolitvi prihodnjega mandatarja.

Podpis koalicijske pogodbe in izvolitev mandatarja

Za potrditev mandatarja koalicija potrebuje vsaj 46 poslanskih glasov. To pa, kot smo videli že na glasovanju o predsednici državnega zbora na ustanovni seji, ne bo predstavljalo večje težave, saj lahko koalicija računa na 55 glasov. Ko bo mandatar izvoljen, mora v 15 dneh od izvolitve predlagati kandidate za ministre, ki se bodo predstavili pred pristojnimi delovnimi telesi v DZ, ti pa bodo podali mnenje o kandidatih. Sledilo bo potrjevanje kandidatov za ministre v DZ, vlada pa bo lahko nastopila, ko bosta imenovani več kot dve tretjini ministrov. Čeprav je poslanska skupina SDS na izredni seji državnega zbora minulo sredo vložila pobudo za sklic posvetovalnega referenduma o novem zakonu o vladi in s tem vsaj nekoliko porušila načrt Roberta Goloba, pa ta obljublja, da bo vlada vseeno imenovana že 3. junija. Kot je povedal, bo ministre imenoval po že veljavnem zakonu o vladi.

V torek bodo vodje strank nove koalicije – Gibanje Svoboda, SD in Levica – tudi uradno podpisali koalicijsko pogodbo. Kaj vse je v njej zapisano, si lahko preberete tukaj. Prav tako pa bo v torek potekal še kolegij predsednice državnega zbora. Skupaj z vodji poslanskih skupin bodo razpravljali o razdelitvi delovnih teles v državnem zboru. Klakočar Zupančič je sicer že minuli konec tedna potrdila, da so neformalni pogovori o tem že stekli, v torek pa bodo dorekli še natančno število poslank in poslancev v posameznih delovnih telesih. Po njenih besedah ni pričakovati kakršnih koli zapletov, poslanke in poslanci pa bodo o razdelitvi delovnih teles odločali na sredini seji.

Foto: Borut Živulović /BOBO

V sredo bodo poslanke in poslanci v državnem zboru odločali o izvolitvi mandatarja. Če bo to postal Robert Golob, bo koalicija na glasovanju za njegovo izvolitev morala zbrati vsaj 46 poslanskih glasov. Zaradi razmerja moči v državnem zboru se Golobu obeta 55 glasov podpore. Golob že napoveduje, da bo takoj po potrditvi predlagal ministrske kandidate, ti pa se bodo predstavili pred pristojnimi delovnimi telesi. Po informacijah N1 naj bi se prva zaslišanja ministrov začela že v petek. Po predstavitvi mnenj delovnih teles o ministrskih kandidatih bodo o njihovih potrditvah glasovali še v državnem zboru. Ko bo imenovanih več kot dve tretjini ministrov, se bo mandat vlade tudi uradno začel. Po besedah Roberta Goloba bo kljub vložitvi pobude za razpis posvetovalnega referenduma o novem zakonu o vladi, ki ga je vložila SDS, vlada imenovana 3. junija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!