Obetajo se obvezne maske v šolah za vse otroke

Koronavirus 03. Sep 202112:50 > 13:01 0 komentarjev

Predlog semaforja ukrepov, ki ga je pridobila STA, v tretji fazi predvideva obvezne maske za vse učence osnovnih šol. Mateja Logar je v oddaji N1 STUDIO dejala, da se o tem, v kateri fazi bi bilo to obvezno, še pogajajo. Če bi že zdaj veljal ta semafor, bi bila Slovenija sicer že v tretji fazi.

Vodja strokovne skupine Mateja Logar je v oddaji N1 STUDIO dejala, da je strokovna skupina predlagala povečevanje števila testiranja v osnovnih in srednjih šolah. “Predlagajo se tudi maske za vse učence, ne samo za tretjo triado,” je še dodala.

Učenci bi morali nositi maske tudi v učilnicah in vsepovsod drugje, razen pri telovadbi. V kateri fazi bi bilo to obvezno, se še pogajajo, je dodala.

Po predlogu semaforja, ki ga je pridobila STA, bi se to zgodilo v tretji fazi. Ta nastopi, ko je na enotah intenzivne nege od 43 do 86 zasedenih intenzivnih postelj. Poleg obveznih mask za učence, bi prostovoljno samotestiranje dijakov in učencev osnovnih šol potekalo pogosteje, dvakrat na teden.

Nadzorovano samotestiranje dvakrat tedensko pa bi bilo v tej fazi obvezno za zaposlene, ki prihajajo v stik s strankami, pacienti, učenci, dijaki ali oskrbovanci, in ne bi bili cepljeni ali prebolevniki.

Obvezen pogoj PCT bi se razširil in bil zahtevan tudi za športnike, starejše od 12 let v zaprtih prostorih. Dovoljena bi bila zasebna druženja do 25 ljudi brez pogoja PCT. Pogoj PCT je strokovna skupina v tej fazi predlagala tudi za zaposlene v drugih dejavnostih, še piše STA.

Če bi že zdaj veljal ta semafor, bi bila Slovenija sicer že v tretji fazi, saj je danes na intenzivni negi 45 bolnikov.

Logar: Do konca leta registracija cepiv za otroke od 5 do 12 let

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!