Kolpa z enim od največjih pretokov v zadnjih 70 letih

Slovenija 29. Sep 202207:59 > 21:14 0 komentarjev
Poplave Dol
N1

Obilno deževje, ki je zajelo večji del države, in narasli vodotoki ponekod povzročajo precejšnje težave. Najhuje je bilo tudi tokrat ob Kolpi, ki je poplavljala v celotnem toku.

Po hidrološki prognozi Agencije RS za okolje (Arso) Kolpa poplavlja v srednjem in spodnjem toku. V zgornjem in srednjem toku trenutno upada, v spodnjem pa se njeno naraščanje upočasnjuje. Gradaščica poplavlja in ima ustaljen pretok. Ljubljanica in njeni pritoki se razlivajo na območjih pogostih poplav. Gladina vode na Ljubljanskem barju se bo ponoči in predvidoma še v petek čez dan zviševala. Razlivati se je začela Krka in nekateri njeni pritoki. Krka bo še jutri počasi naraščala.

Kot je popoldne povedal Janez Polajnar, so današnje obilne padavine padle na že namočena tla in polne rečne struge. Zato so reke po njegovih besedah bliskovito narasle, zlasti reka Kolpa, ki je dosegla enega največjih pretokov v zadnjih 70 letih.

Goran Kovacic/PIXSELL/BOBO
Kolpa poplavlja Kolpa poplavlja
Goran Kovacic/PIXSELL/BOBO
Poplave Dol Poplave Dol
N1
Poplave Dol Poplave Dol
N1
Poplave Dol Poplave Dol
N1
Poplave Dol Poplave Dol
N1
Poplave Dol Poplave Dol
N1
Poplave Dol Poplave Dol
N1

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso), je ponoči največ padavin padlo na Goriškem in sicer okoli 50 milimetrov. Meteorna voda je zalivala stanovanjske in gospodarske objekte, vrtnarijo, gasilski dom, mlin, psihiatrično kliniko v Ljubljani, kamp, pritlične prostore knjižnice v ljubljanskem Polju, prodajalne, podhode in vozišča.

Zalilo je tudi prostore osnovne šole na Igu, in sicer skladišče in garderobo ob kuhinji ter kurilnico. Škoda ni nastala, gasilci pa so ustrezno in pravočasno ukrepali, zato sanacija ni potrebna, imajo pa pripravljene zaščitne vreče, je za STA sporočila ravnateljica Osnovne šole Ig Tanja Rozman. “Pouk vse dni na šoli poteka normalno in brez omejitev, pripravili so se vsi šolski obroki in smo na toplem, ker kurilni sistem neovirano deluje,” je pojasnila.

Na območju Novega mesta so gasilci črpali vodo iz objektov, s protipoplavnimi vrečami ščitili objekte, prekopavali teren, čistili odtočne jaške meteorne vode, odstranjevali podrta drevesa in občanom dostavljali protipoplavne vreče.

V naselju Primostek v občini Metlika pa je zaradi prestopa reke Kolpe gasilcem pri polnjenju protipoplavnih vreč in zaščiti objektov nudilo pomoč tudi 30 pripadnikov 72. brigade Slovenske vojske. Že včeraj čez dan je Kolpa poplavljala v svojem celotnem toku, visokovodni val pa se je širil v spodnji tok in je poplavljal ponoči.

Prav tako je v občini Prebold v naselju Dolenja vas reka Bolska prestopila bregove in ogrožala dve stanovanjski hiši.

Uprava za zaščito in reševanje je po zadnjih podatkih zabeležila 99 dogodkov, povezanih z obilnim deževjem, v 41 občinah. Padavine so do jutranjih ur povzročale obilo preglavic, aktiviranih je bilo 67 prostovoljnih gasilskih enot in štiri poklicne. Največ težav je bilo z meteorno vodo, ki je zalivala stanovanjske in gospodarske objekte.

Krajevni nalivi možni še v noči na soboto

V petek popoldne, zvečer in ponoči na Arsu še pričakujejo naslednji pas padavin od jugozahoda. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bodo možno krajevni nalivi, količina padavin pa bo le krajevno lahko presegla opozorilne vrednosti. Dež bo do sobotnega jutra večinoma ponehal, v soboto pričakujejo ob jugozahodnem vetru le manjše količine predvsem v pasu od Bovca do Snežnika, so še sporočili.

Po besedah dežurnega meteorologa Janeza Markoška za zdaj kaže, da bo vsaj prva polovica oktobra vremensko lepša od septembra, prvi teden bo tudi razmeroma topel, nato pa se bo zgolj za malenkost ohladilo.

V letošnjem septembru, ki se počasi zaključuje, je bilo sicer nadpovprečno veliko padavin. Po besedah meteorologinje Veronike Hladnik Zakotnik je ponekod padlo tudi dvakrat do trikrat več padavin od povprečja. Ta v septembru za Slovenijo znaša okrog 150 litrov padavin na kvadratni meter. “Letošnji september je bil zelo namočen. Ponekod so količine padavin dosegle tudi 300 litrov na kvadratni meter, krajevno tudi 500 in 600, zabeležili pa smo tudi 800 litrov na kvadratni meter. Zato je tudi stanje na rekah takšno, kakršno je,” je še povedala. Po njenih besedah so največjo količino padavin namerili na območju Medvedjega brda in na območju Osilnice.

Vendar pa deževje najverjetneje še ni v celoti saniral poletne suše, je za STA povedal klimatolog Gregor Vrtačnik. Nekatere reke so si povsem opomogle, medtem ko v nekaterih delih države padavin ni bilo toliko, da bi izničile sušo. Še zlasti to velja za podzemne vode.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!