Tik pred zdajci še ena kandidatura: kandidiral bi s šestimi podpisi podpore

Slovenija 28. Sep 202217:49 > 29. Sep 2022 08:55 2 komentarja
DVK
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na DVK je v sredo tik pred iztekom roka prispela še ena kandidatura za volitve predsednika republike, ki pa so ji predlagatelji priložili le šest podpisov podpore.

Z Državne volilne komisije (DVK) so v sredo sporočili, da so tik pred iztekom roka prejeli še eno kandidaturo za volitve predsednika republike. Predlog kandidature je vložilo Društvo za srečno življenje Belis, predlagali pa so kandidata Edna Fohatóma. Kot so sporočili z DVK, so ob vložitvi predloga dodali šest podpisov volilk in volilcev.

DVK bo o zakonitosti omenjene kandidature odločala danes, rok za vlaganje kandidatur pa se je iztekel v sredo ob 24. uri.

Spomnimo, da lahko kandidate za predsednika republike predlagajo poslanci državnega zbora, pri čemer mora kandidata s podpisom podpore podpreti najmanj deset poslancev. Predlaga ga lahko tudi posamezna politična stranka, ki lahko določi enega kandidata, predlog kandidature pa mora biti podprt s podpisi najmanj treh poslancev državnega zbora ali najmanj tri tisoč volivcev. Če pa se posameznik v predsedniško tekmo poda kot neodvisni kandidat, mora slednji zbrati najmanj pet tisoč podpisov podpore.

Kandidature je poleg Fohatóma na DVK vložilo še osem kandidatov. Pet kandidatur, ki so bile vložene minuli teden, je DVK že potrdila, in sicer kandidature glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS Anžeta Logarja in pravnice Nataše Pirc Musar.

V ponedeljek sta kandidaturi vložila še evropski poslanec Milan Brglez ter poslanec Levice Miha Kordiš, v sredo pa ginekologinja Sabina Senčar in Fohatóm. O kandidaturah, vloženih ta teden, bo DVK odločala danes, končni nabor predsedniških kandidatov pa bo znan v začetku prihodnjega meseca. Kandidati imajo namreč do 3. oktobra čas, da soglasje h kandidaturi umaknejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje