Vznemirjenje zaradi obiska policistov pri kmetu, ki gre na protest, ne pojenja

Slovenija 22. Apr 202311:45 19 komentarjev
Borut Živulović/BOBO

Po tem, ko je eden od kmetov, ki se bo v torek udeležil vnovičnega kmečkega protestnega shoda, na Facebooku objavil, da ga je obiskala policija in ga spraševala, ali se namerava protesta udeležiti, je v delu javnosti močno završalo. Policija je pojasnila, da je pred protesti tudi to del običajne prakse policijskega dela. A kot zdaj pravijo v Pravni mreži za varstvo demokracije, to predstavlja "nesorazmeren poseg v pravico do mirnega zbiranja" in deluje zastraševalno, sploh, če gre za protest proti vladi. Zelo ostro pa so se odzvali tudi v Inštitutu 8. marec.

V torek so v Sindikatu kmetov Slovenije po dveh tednih prekinili pogajanja z vlado in napovedali nov protestni shod slovenskih kmetov. Kot so dejali, je bila kaplja čez rob novela zakona o zaščiti živali.

Po spletu pa je nato pred napovedanim protestom zakrožila objava enega od kmetov, ki je zapisal, da ga je med delom na kmetiji obiskala policija in vprašala, ali se namerava v torek, 25. aprila, udeležiti kmečkega protesta v Ljubljani. Policiste je po njegovih besedah zanimalo še, kdo vse se bo protesta udeležil.

Ta objava je na družbenih omrežjih sprožila val komentarjev, Zvone Černač iz SDS, je denimo zapisal, da gre za “grob nedopusten in protiustaven poseg v pravico do svobode izražanja in zbiranja,” oglasil se je tudi Janez Janša z vprašanjem policiji, ali to, kar je zapisal kmet, drži.

Zaradi številnih odzivov se je po tem odzvala tudi Policijska uprava Ljubljana z razlago, da gre za običajno obliko policijskega dela, s katero “ne ustrahujejo nikogar, prav tako pa tudi ne posegajo v ustavne pravice posameznika do udeležbe na shodih”.

A zdaj so se oglasili še v Pravni mreži za varstvo demokracije (PMVD), kjer so zapisali, da je policija spregledala, da “njeno ravnanje ne vzbuja zaupanja, ampak nasprotno, deluje zastraševalno, zato predstavlja nesorazmeren poseg v pravico do mirnega zbiranja”.

Policija obvestila o mirnem zbiranju lahko pridobi tudi na druge načine, na primer s spremljanjem medijev, socialnih omrežij ali v pogovoru z morebitnimi organizatorji, so dodali v Pravni mreži.

“Zdi se, da policija sestavlja seznam udeležencev protesta, kar je pri protivladnih protestih še toliko bolj sporno: če oseba ve, da se bo znašla na oblastnem seznamu protivladnih protestnikov, ima to lahko tako močan odvračalni učinek, da ta izvotli pravico do protesta,” so še opozorili.

Po njihovi oceni se protestom nenaklonjena policijska praksa nadaljuje tudi pod novo vlado, kar so “slutili že pred kratkim”, ko je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar na čelo Direktorata za upravno notranje zadeve imenoval Urško Židan, ki je 21. septembra 2021 v času prejšnje vlade podpisala tudi navodila ministrstva policiji, ki so predstavljala podlago za množično kaznovanje protivladnih protestnikov.

Inštitut 8. marec: “Proti pritiskom policije!”

Po Pravni mreži za varstvo demokracije so se na obisk policistov pri kmetu odzvali tudi v Inštitutu 8. marec.

“V medijih smo z zaskrbljenostjo prebrali novico, da policija obiskuje kmete na domu in jih zaslišuje o tem, ali se nameravajo udeležiti protestov 25. aprila. Prepričani smo bili, da so tovrstne policijske prakse stvar prejšnje vlade, vendar smo se očitno motili,” so zapisali in ob fotografiji zapisali, da so pritiski policije nedopustni, “ne glede na barvo oblasti, ne glede na vsebino protesta”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje