Objavljena raziskava Ninamedie pred drugim krogom: komu se obeta zmaga?

Slovenija 04. Nov 202208:55 27 komentarjev
Nataša Pirc Musar, Anže Logar
BOBO

Raziskava javnega mnenja, ki jo je za tednik Mladina opravila agencija Ninamedia, je pokazala, da se Sloveniji obeta prva ženska predsednica.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za tednik Mladina med 27. in 29. oktobrom opravila agencija Ninamedia, je pokazala, da bi 61,3 odstotka volilcev in volilk v drugem krogu predsedniških volitev svoj glas namenilo Nataši Pirc Musar. Prvouvrščenemu v prvem krogu volitev Anžetu Logarju bi svoj glas namenilo 38,7 odstotka volilcev in volilk.

Raziskava je pokazala tudi, da Pirc Musar v veliki meri podpirajo simpatizerji koalicijskih strank Gibanje Svoboda, SD in Levica, pa tudi tisti, ki niso odločeni o tem, katero stranko podpirajo. Po podatkih Ninamedie bi Pirc Musar v drugem krogu predsedniških volitev podprlo 84,3 odstotka tistih, ki so v prvem krogu izbrali skupnega kandidata SD in Gibanja Svoboda Milana Brgleza, ter 56,9 odstotka tistih, ki so v prvem krogu svoj glas namenili kočevskemu županu Vladimirju Prebiliču. Za Pirc Musar bi v drugem krogu glasovala tudi skoraj polovica volilcev kandidatke zunajparlamentarne stranke Resni.ca Sabine Senčar in skoraj vsi volilci kandidata Levice Mihe Kordiša.

Logarja bi po drugi strani po podatkih Ninamedie v drugem krogu izbralo 95 odstotkov simpatizerjev stranke SDS in 77,8 odstotka tistih, ki so v prvem krogu svoj glas namenili kandidatu stranke NSi Janezu Ciglerju Kralju.

Ninamedia še napoveduje, da se bo na drugi krog predsedniških volitev odpravilo 49,2 odstotka volilnih upravičencev. V prvem krogu je bila volilna udeležba 51,27-odstotna.

Ninamedia je omenjeno javnomnenjsko raziskavo opravila na vzorcu 700 državljank in državljanov Slovenije, in sicer s kombinacijo telefonskega in spletnega anketiranja. Vse sodelujoče so vprašali, koga bodo izbrali v drugem krogu volitev, tiste, ki o svoji izbiri še niso bili prepričani, pa so vprašali tudi, kdo izmed dveh kandidatov jim je najbližji oziroma najbolj simpatičen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje