Obravnava zoper Janšo zaradi žaljivega tvita prestavljena

Slovenija 09. Feb 202214:42
Janša in Matoz
BOBO

Po okužbi premiera Janeza Janše s koronavirusom so na celjskem okrožnem sodišču preložili današnjo obravnavo na ponovnem sojenju zaradi očitkov o razžalitvi novinark RTV Slovenija. Višje sodišče pa je zavrglo zahtevo Janševega zastopnika za izločitev predsednice celjskega okrožnega sodišča in ene od sodnic porotnic.

Današnjo obravnavo na ponovnem sojenju predsedniku SDS in premierju Janezu Janši zaradi očitkov o razžalitvi novinark RTV Slovenija so na celjskem okrožnem sodišču preložili zaradi njegove okužbe s koronavirusom. Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo 24. oz. 25. februarja. Medtem sta bili zavrženi zahtevi za izločitev predsednice celjskega okrožnega sodišča in ene od sodnic porotnic.

Predsednica sodnega senata Alenka Jazbinšek Žgank je danes povedala, da je višje sodišče zavrglo zahtevo Janševega zagovornika Francija Matoza, ki je na četrtkovem naroku zahteval izločitev predsednice celjskega okrožnega sodišča Petre Giacomelli. Matoz je v četrtek zahteval tudi izločitev ene od sodnic porotnic, a je Giacomelli zahtevo zavrgla.

Stojan Zdolšek, pooblaščenec novinark Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl, ki tožita Janšo zaradi žaljivega tvita, je ocenil, da danes niso bili izpolnjeni pogoji za sojenje Janši v nenavzočnosti iz več razlogov. Opozoril je, da je od zadnje obravnave, ki je bila 1. junija lani, minilo več kot tri mesece, zato bi se sojenje moralo znova začeti.

Predlagal je še, da se Janši poziv za sojenje vroča tudi osebno in ne samo preko odvetniške pisarne. Sodnica je pojasnila, da je bilo današnje Janševo opravičilo, da ne bo prišel na obravnavo, nepravilno in nepravočasno. Zdolšek pa je dejal, da to ni bilo opravičilo, ampak obvestilo, ki ga je napisal šef Janševega kabineta.

V kazenski spis je Zdolšek kot dokazni predlog vložil sodbo vrhovnega sodišča o reviziji, ki jo je zahteval Janša zoper odločbo celjskega višjega sodišča zaradi priznanja sodbe velenjskega okrajnega sodišča za plačilo odškodnine Eugeniji Carl. “S to sodbo dokazujem, da je bilo storjeno kaznivo dejanje razžalitve,” je dejal Zdolšek.

Janša je že na prvem sojenju leta 2018 pojasnjeval vsebino tvita iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na “neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.”. Kot je takrat dejal v zagovoru, ni mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo. Tožnici pa sta vztrajali, da je bil poniževalen in žaljiv do njiju kot žensk in novinark.

Janšo tožili tudi odškodninsko

Celjsko okrožno sodišče je Janšo v prvem postopku nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta ter mu naložilo plačilo stroškov sodnega postopka v zvezi z žaljivim tvitom na račun novinark. Nato pa je višje sodišče sodbo razveljavilo.

Obe novinarki sta sicer Janšo zaradi omenjenega tvita tožili tudi odškodninsko. Celjsko višje sodišče je tako maja 2020 potrdilo sodbo velenjskega okrajnega sodišča o odškodnini Carl v višini 6000 evrov in Janši naložilo tudi povrnitev stroškov pravdnega postopka.

Vrhovno sodišče je nato v ločenih postopkih zavrnilo Janševo zahtevo za revizijo postopka, v katerem je višje sodišče pritrdilo Carl, ugodilo pa njegovi zahtevi za revizijo v primeru Šetinc Pašek, ki ji je celjsko višje sodišče prav tako pritrdilo. Po sodbi vrhovnega sodišča je Šetinc Pašek vložila pritožbo na ustavno sodišče.