Obrazec za letalski in ladijski promet ne bo obvezen

Slovenija 12. Avg 202116:31 0 komentarjev
Letalo
Borut Peršolja/BOBO

Že danes lahko na spletu dostopate do elektronskega obrazca za letalski in ladijski promet, ki ga bo Slovenija uvedla v ponedeljek. Izpolnjevanje obrazca sicer ne bo obvezno.

Slovenija bo s ponedeljkom uvedla evropski elektronski obrazec za potrebe sledenja potnikov v letalskem in ladijskem prometu (dPLF), z današnjim dnem pa je že dostopen na spletnem portalu. Izpolnjevanje tega obrazca sicer ne bo obvezno, bo pa v veliko pomoč epidemiologom.

Kot je danes na svoji spletni strani objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), bo njihova epidemiološka služba podatke, ki jih bodo potniki posredovali s tem obrazcem, uporabila za hiter stik s potniki in njihovimi kontakti za preprečevanje nadaljnjega širjenja bolezni in zaščito zdravja potnikov.

Obrazec bodo izpolnjevali vsi potniki, “tako tujci kot slovenski državljani, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo”. To bo veljalo za vse lete, tudi zasebne, v ladijskem pa samo za potnike ladij za križarjenje, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Izpolnil naj bi ga vsak posameznik, tudi če potuje z družino ali kot del skupine. Lahko pa se bo uporabilo en uporabniški račun za oddajo do petih obrazcev za družino ali članov skupine.

Obrazec za letalski promet
N1

Brez obrazca za posadke in tranzitne potnike

Posadki letala ali ladje tega obrazca ne bo treba izpolniti. Prav tako ga ne bo treba izpolniti potnikom, ki bodo ostali v tranzitnem območju letališča. Slovenski dPLF obrazec je že del evropskega elektronskega sistema PLF. Obrazec omogoča lažje in hitrejše zbiranje ter izmenjavo podatkov med državami članicami EU, s čimer je sledenje stikom potnikov bolj učinkovito in uspešno.

Izpolnjevanje obrazca sicer zaenkrat ne bo obvezno. Potnika bo o tem, da mora za vstop v Slovenijo izpolniti ta obrazec, obvestil prevoznik, ali bo potnik ta obrazec potem izpolnil ali ne, pa se zaenkrat ne bo preverjalo, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

“Gre izključno za orodje, ki je v strokovno pomoč epidemiološki službi pri hitri identifikaciji visoko tveganih kontaktov in v interesu osebe, da bo o takšnem kontaktu hitro obveščena,” so poudarili.

Podatki avtomatsko prenešeni v bazo NIJZ

“Podatki oseb, ki bodo obrazec dPLF izpolnile, bodo avtomatično preneseni v elektronsko bazo NIJZ. Šele v primeru identifikacije visoko tveganih stikov, jih bo uporabil dežurni epidemiolog, ki bo osebe o tem obvestil in jim podal nadaljnja navodila za ukrepanje,” so pojasnili.

Uporabo tovrstnega obrazca je sicer uvedlo več držav. Enotni evropski obrazec poleg Slovenije uporabljata še Malta in Italija, še 13 članic EU pa ima svoje podobne nacionalne obrazce za sledenje potnikov, ki jih morajo ti izpolniti pred vstopom v državo.

Večinoma se obstoječi sistemi za sledenje potnikov uporabljajo v zračnem prometu, sledenje potnikom v ladijskem prometu je na ta način uvedlo 12 članic EU, v desetih pa se ta sistem uporablja tudi v kopenskem prometu, je navedel NIJZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!