Radarska slika padavin: kje so nevihte danes

Slovenija 20. Avg 202113:33 > 13. Dec 2021 09:43 0 komentarjev

Radarska slika padavin, ki jo pripravlja Arso, nam je lahko v veliko pomoč pri ugotavljanju, kdaj in kje se bodo pojavile padavine. Radarska slika, ki jo lahko vidite spodaj, prikazuje razporeditev in jakost padavin, izmerjenih vsakih 5 minut.

Radarska slika padavin

Vir: Arso

Slika od trenutnega časa zamuja za le okoli sedem minut. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas namreč ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7:00 je tako pozimi to ob 8:00, pozimi pa ob 9.00 po našem času.

Različne barve za različno jakost

Radarska slika padavin prikazuje različne barve, ki pomenijo različno jakost padavin. Modra tako pomeni rahle padavine, zelena zmerne padavine, rumena in oranžna močne padavine, rdeča barva pa pomeni zelo močne padavine. Če pa je barva vijolična, najverjetneje pada toča.

Jakost padavin je podana tudi v milimetrih na uro. Kot pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje (Arso), pet milimetrov na uro, na primer, pomeni, da če bi trenutno izmerjena jakost padavin trajala eno uro, bi se v tem času na tleh nabrala pet milimetrov debela plast vode, na vsak kvadratni meter bi tako padlo pet litrov vode.

Včasih radarska slika padavin ne kaže dežja, čeprav dežuje

Včasih se zgodi, da slika ne kaže dežja, snega ali toče, čeprav padavine so.  Kot pojasnjujejo na Arso, se to zlasti dogaja pozimi, ko so skoraj vsi padavinski oblaki nizki, radar pa jih zato ne zazna. “Zaradi ukrivljenosti Zemlje je radarski snop pri velikih razdaljah že precej dvignjen nad tlemi. Pri 200 kilometrih, na primer, je spodnji del snopa dvignjen že za 2-3 kilometre,” pojasnjujejo.

Zgodi pa se tudi obratno, in sicer, da radarska slika padavin kaže dež, v resnici pa dežja ni. “Nad vsako talno točko meri radar padavine na več različnih višinah, potem pa radarjev računalnik iz vseh izmerkov izbere največjega in ta se prikaže na radarski sliki. Kadar je zrak v spodnjih plasteh zelo suh, padavine izhlapijo, preden dosežejo tla. Včasih se pa tudi zgodi, da padavine zaradi močnega zgornjika (dvigajočega se vetra) ne morejo izpasti. To se dogaja v sprednjih delih nevihtnih oblakov,” pojasnjujejo na Arso.

Radarska slika padavin
Bor Slana/Bobo

Meritve, ki jih kaže radarska slika padavin, so sicer precej natančne. Razlikujejo se na plus ali minus en kilometer.

“Do razdalje 75 kilometrov je jakost padavin natančna na faktor 3: če radar izmeri, na primer, 10 mm/h, so resnične padavine nekje med 3 mm/h in 30 mm/h. Urne akumulacije so natančne na faktor 2 in dnevne akumulacije na 25 %. Pri večjih razdaljah so padavine sistematično podcenjene. To velja predvsem za slojevite padavine. Radar je torej semi-kvantitativni merilnik padavin. Njegova glavna moč je v hitrih in prostorsko natančnih meritvah padavinskih ujm,” Arso še pojasnjuje, kako deluje radarska slika padavin.

Preberite tudi, kakšna je vremenska napoved.

KLIKNITE ZA ZADNJE NOVICE

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!