Ocena ustavnosti PC pogoja: vlada sodišču predlaga zavrnitev

Slovenija 27. Sep 202116:54 1 komentar
ustavno sodišče
Foto: Borut Živulović/BOBO

Vlada ustavnemu sodišču predlaga zavrnitev predloga policistov za oceno ustavnosti in začasno zadržanje izvajanja PC pogoja v policiji.

Konec prejšnjega tedna je ustavno sodišče vladi v mnenje posredovalo tri pobude za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka, ki za zaposlene v državni upravi s 1. oktobrom uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). Vlada ustavnemu sodišču predlaga zavrnitev predloga policistov.

Pobude za oceno ustavnosti so na ustavno sodišče podali Sindikat policistov Slovenije, Denis Kralj in Policijski sindikat Slovenije. V prvi in drugi pobudi je predlagan začetek postopka za oceno ustavnosti 4. člena ter podan predlog za začasno zadržanje izvrševanja tega člena. V tretji pobudi je zahtevana ocena ustavnosti in zakonitosti 10.a člena odloka.

Vlada: Škodljive posledice zaradi neizvrševanja ureditve večje

Vlada ustavnemu sodišču predlaga zavrnitev predlogov. Utemeljili so, da “so škodljive posledice za življenje, zdravje in zdravo in varno delovno okolje, ki bi jih povzročilo neizvrševanje izpodbijane ureditve pogoja cepljenosti ali prebolevnosti v državni upravi, bistveno večje od pavšalno zatrjevanih škodljivih posledic za zaposlene v državni upravi”.

Dodali so, da je vlada v odloku določila ukrepe, ki so skladni z zakonodajo s področja nalezljivih bolezni ter zakonodajo, ki ureja delovanje vlade in državne uprave. Pri tem so, tako na vladi, zasledovali ustavni cilj varovanja javnega zdravja in izpolnjevanja pozitivne obveznosti države v kontekstu 51. člena ustave (ta zagotavlja pravico do zdravstvenega varstva) ter cilj zagotavljanja zdravega in varnega delovnega okolja vseh zaposlenih v državni upravi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje