Od četrtka odločbe o začasni zaščiti za ukrajinske begunce v obliki izkaznic

Slovenija 15. Jun 202217:51 > 17:51 0 komentarjev
Mariupol
Begunci odhajajo iz Mariupola (Alexander Ermochenko/REUTERS)

Postopek priznanja začasne zaščite za ukrajinske begunce bo od četrtka poenostavljen, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Upravne enote bodo dokazilo o priznanju začasne zaščite poslale v obliki izkaznice za osebe z začasno zaščito, in ne več v obliki upravnih odločb o začasni zaščiti.

Izdaja izkaznice za osebe z začasno zaščito je brezplačna, so pojasnili na ministrstvu. Oseba mora izkaznico imeti pri sebi, z njo lahko dokazuje tudi svojo istovetnost. Izkaznica velja tudi kot dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji. Izkaznice veljajo do 4. marca 2023.

Izkaznice bodo plastificirane, vsebovale bodo fotografijo, ime, državljanstvo, spol, datum rojstva in EMŠO osebe ter podatek o naslovu njenega začasnega prebivanja v Sloveniji. Izkaznico bodo vročale upravne enote, ki so posamezno izkaznico izdale, ali pa po pošti. Način vročitve predlaga prosilec za začasno zaščito ob vložitvi vloge za začasno zaščito.

Na ministrstvu so ob tem spomnili, da so bile s 15. junijem vzpostavljene vse podlage za izdelavo in izdajo izkaznic osebam z začasno zaščito v Sloveniji v skladu z zakonom o začasni zaščiti razseljenih oseb. Oseba, ki ji je že bila priznana začasna zaščita v obliki pisne upravne odločbe, je prav tako upravičena do izdaje izkaznice. Od 10. marca lahko v Sloveniji osebe, ki so zaradi vojaške invazije ruskih oboroženih sil zapustile Ukrajino, zaprosijo za status začasne zaščite.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!