Od danes dovoljena uporaba nekaterih pirotehničnih izdelkov

Slovenija 26. Dec 202308:13 0 komentarjev
Pirotehnika
Foto: Foto: Bor Slana/ BOBO

Začelo se je obdobje, ko je dovoljena uporaba nekaterih pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok. Gre za bengalske vžigalice, pokajoče vložke za cigarete, pasje bombice, vžigalice s pokom in podobno. Prodaja in uporaba petard je prepovedana celo leto, medtem ko je prodaja in uporaba izdelkov, katerih glavni učinek je svetloba – denimo ognjemetne rakete, če so prodajane v kompletih ali t. i. baterijah – dovoljena celo leto.

Od danes naprej je dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok.

Gre za pirotehnične izdelke kategorije F1, med katere uvrščamo bengalske vžigalice, pokajoče vložke za cigarete, pasje bombice, vžigalice s pokom in podobno, na spletni strani navaja policija, ki te izdelke opisuje kot ognjemetne izdelke, ki pomenijo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z ognjemetnimi izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih.

Uporaba omenjenih izdelkov je dovoljena do 1. januarja, s tem da jih tudi v omenjenem obdobju ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja. Obenem jih ni dovoljeno prodajati posameznikom, ki so mlajši od 14 let.

V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije F1, ki so namenjeni takšni uporabi in so v ta namen tudi označeni, navaja policija.

Kot smo obširno poročali v rubriki Poglobljeno, je prodaja in uporaba vseh vrst petard prepovedana celo leto, kar vključuje tudi obdobje, ki se začenja danes. Medtem so izdelki, katerih glavni učinek je svetloba – denimo ognjemetne rakete, če so prodajane v kompletih ali t. i. baterijah – iz prepovedi izvzeti, kar pomeni, da je njihova uporaba dovoljena celo leto.

Več preberite v prispevku Zakaj še nismo prepovedali pirotehnike? V Poglobljeno smo se v prispevku “Vse, kar poči, je nesprejemljivo”, spraševali tudi, kako ob pokanju pomagati živalim, v prispevku Bi lahko pirotehniko prepovedali? Kaj nam je odgovoril ustavni pravnik, pa o dejanskih možnostih uzakonitve prepovedi pirotehnike.

Policija poziva k previdnosti

“Pirotehnične izdelke uporabljajte varno in uvidevno. Torej tako, da to drugih ne moti in ne ogroža, ter ob upoštevanju vseh zakonskih omejitev. Mnogim državljanom je namreč uporaba pirotehničnih izdelkov neprijetna in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti,” še na svoji spletni strani poziva policija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!