Od danes dražje vinjete: Kakšne so nove cene?

Slovenija 15. Jun 202306:46 3 komentarji
Avtocesta
Borut Živulović /BOBO (Fotografija je simbolična)

Začele so veljati nove cene elektronskih vinjet za slovenske avtoceste. Koliko vas bo odslej stala vožnja?

Z današnjim dnem so v veljavo stopile nove cene elektronskih vinjet za slovenske avtoceste. Te so dražje za 6,8 odstotka. Podražitev je konec maja na predlog Darsa potrdila vlada.

Kot je tedaj dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, so se vinjete nazadnje podražile leta 2013. Inflacija je od tedaj presegla 22 odstotkov, povprečna plača pa se je zvišala za nekaj več kot 30 odstotkov. Predvsem pa je vlada predlog Darsa podprla v smislu dolgoročne finančne vzdržnosti Darsa ter v interesu neoviranega financiranja in izvajanja velikih infrastrukturnih projektov.

Po izračunih naj bi se na račun zvišanja cen vinjet letos dodatno pobralo okoli 5,3 milijona evrov, prihodnje leto pa okoli 14,6 milijona evrov.

Koliko po novem stanejo slovenske e-vinjete?

Od danes, 15. junija 2023, letna vinjeta za motorje (enosledna vozila/cestninski razred 1) znaša 58,74 evra (prej 55 evrov), polletna dobrih 32 evrov (prej 30 evrov), tedenska pa stane dobrih osem in pol evra, kar je dober evro več kot prej.

Letne vinjete za osebna vozila (dvosledna motorna in bivalna vozila/cestninski razred 2A) so se s 110 evrov podražile na 117,5 evra, mesečne na dobrih 32 evrov (prej 30 evrov) in tedenske na dobrih 16 evrov (prej 15 evrov).

Letna vinjeta za cestninski razred 2B (dvosledna vozila z višino nad prvo osjo 1,3 metra ali več), kamor spada večina kombiniranih in lahkih dostavnih vozil, se je podražila z 220 na slabih 235 evrov, mesečna s 60 na dobrih 64 evrov in tedenska s 30 na dobrih 32 evrov.

Večina Slovencev je vinjete že kupila in bodo dvig občutili šele ob nakupu naslednje leto.

Kakšna je kazen za vožnjo brez vinjete?

Kot pojasnjujejo na Darsu, uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne e-vinjete pomeni kršitev zakona o cestninjenju, za kar je predpisanih 300 evrov globe. Če pa cestninski zavezanec neupravičeno prenese registrsko tablico vozila, na katero je vezana veljavna e-vinjeta, na drugo vozilo ali jo prenese na vozilo, ki ni uvrščeno v isti cestninski razred kot vozilo, s katerega je bila prenesena registrska tablica, znaša globa 500 evrov.

Dars ob tem opozarja, da vsak nov vstop na avtocesto ali hitro cesto predstavlja nov prekršek. Če je voznik storil več prekrškov, za katere še ni bila izdana odločba, se najprej določijo sankcije za vsak posamezni prekršek, nato se izreče enotna sankcija. Najvišja globa v sistemu e-vinjete za prekrške v steku znaša 4.000 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje