Od kdaj na Hrvaško z evri in kaj se bo spremenilo?

Slovenija 05. Jun 202212:50 > 13:11 1 komentar
Hrvaški kovanec za en evro
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Hrvaška se pospešeno pripravlja na prevzem skupne evrske valute. To naj bi se po vseh pričakovanjih zgodilo s 1. januarjem 2023. A mnoge prebivalce hrvaške skrbi, da se bodo cene izdelkov in storitev močno zvišale. O tej temi sta se v oddaji "Točka na teden" na N1 Hrvaška pogovarjala hrvaška novinarja Darko Bukvić in Ivan Hrstić.

Potem ko je Hrvaška v začetku leta predstavila podobe svojih evrskih kovancev in ko se je končno razrešila tudi saga glede ukradene podobe kune na evrskem kovancu za en evro, se pri naših južnih sosedih pospešeno pripravljajo na prevzem skupne valute, ki jo uporabljajo članice evrskega območja. Darko Bukvić, novinar radia Poslovni FM, meni, da časi uveljavljanju nove valute na Hrvaškem niso najbolj naklonjeni, saj je trenutno inflacija v državi zelo visoka, a da je hkrati “uvožena zaradi situacij po svetu, na katere ne moremo vplivati.” A po njegovem mnenju je tako imenovana “evroizacija družbe” že globo zakoreninjena pri Hrvatih, saj da so dejansko evro že prevzeli, saj je nekatere storitve na hrvaškem, sploh v sektorju turizma, mogoče že zdaj poravnati z evri. “1. septembra prehajamo v obdobje, ko bodo vse cene izražene tudi v evrih. A dejansko je 90 odstotkov stvari že izraženih v evrih, a mnoge izmed njih imajo izjeme.” Bukvić pravi, da ponekod, kot na primer na bencinskih črpalkah in kioskih, ni treba imeti označenih dvojnih cen.

“Mislim, da se s 1. januarjem 2023 ne bo veliko spremenilo, ne glede na vstop v evroobmočje. Dobili smo zagotovilo, da se v državah, ki vstopajo v evroobmočje, sicer obetajo podražitve, a da bodo te minimalne,” pa pravi Ivan Hrstić, ki meni, da na Hrvaškem za zdaj ni potrebe za skrb. Po njegovem mnenju bo treba v prihodnje vseeno podrobno spremljati gibanje cen izdelkov in storitev, da bodo lahko kasneje realno ocenili, za koliko so se dejansko zvišale cene in kje so ostale primerljive s cenami v kunah. Ob enem pa ga vseeno skrbi, kakšen bo psihološki učinek menjave valute pri ljudeh, ki so bili navajeni uporabljati kune.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje