Odbojkarski spektakel leta: odlična priložnost za Slovenijo in naš turizem

Slovenija 26. Avg 202212:00 3 komentarji
Dvorana Stožice
Žiga Živulović jr. /BOBO

Začelo se je odbojkarsko svetovno prvenstvo, ki ga bosta skupaj gostili Slovenija in Poljska. Prvenstvo bi sicer po prvotnem načrtu morala gostiti Rusija, a so mnoge državne reprezentance zagrozile z bojkotom prvenstva zaradi vojne v Ukrajini. Dvorana Stožice bo tako gostila 30 od 52 tekem prvenstva, slovenska reprezentanca pa bo drugič nastopila na mundialu. Že danes bomo lahko gledali, kako se bo naša reprezentanca pomerila s Kamerunom, prenos pa vas ob 20.30 čaka na programu Sportklub 1.

Organizacija tako velikega športnega dogodka, kot je svetovno prvenstvo v odbojki zahteva ogromno priprav in organizacije. Za pripravo letošnjega spektakla pa so organizatorji imeli le štiri mesece časa, saj je krovna odbojkarska organizacija FIVB šele aprila letos odločila, da organizacijo prvenstva odvzame Rusiji in jo podeli Sloveniji in Poljski.

“V primerjavi z evropskim prvenstvom 2019 smo imeli na voljo precej manj časa za organizacijo tako velikega in zahtevnega dogodka, a je naša ekipa šestih oseb na OZS znova izjemno opravila svoje delo in sem nanjo zelo ponosen,” je povedal predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret.

Dvorana Stožice bo od danes do 7. septembra gostila tekme štirih od skupno šestih skupin v prvem delu tekmovanja, kasneje pa bodo v stoženski dvorani potekale še štiri tekme osmine finala in dva četrtfinalna dvoboja.

Proračun prvenstva ni visok, a Slovenija ima visoke ambicije

Proračun slovenskega dela svetovnega prvenstva bo okvirno znašal okoli pet milijonov evrov, kar je v primerjavi s predvidenimi stroški turnirja v Rusiji skoraj šestkrat nižji znesek, saj naj bi proračun v Rusiji znašal okoli 35 milijonov evrov. Slovenska vlada pa je za organizacijo prvenstva včeraj odobrila še dodaten milijon evrov sredstev.

Tine Urnaut
Profimedia

“Vlada Republike Slovenije je Odbojkarski zvezi Slovenije za organizacijo svetovnega prvenstva v odbojki za moške leta 2022 v Sloveniji ob sredstvih, ki so bila zvezi že odobrena v višini 2.000.000 evrov, zagotovila dodatna sredstva v višini 1.000.000 evrov. Ta bodo namenjena plačilu pristojbine za pridobitev organizacijskih pravic za izvedbo prvenstva in bodo zagotovljena iz proračunske postavke 173210 – Trženje in razvoj turizma za leto 2022,” sta zapisali ministrstvi za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za izobraževanje, znanost in šport.

Na vladi še menijo, da je organizacija svetovnega prvenstva v odbojki odlična priložnost za Slovenijo, tako na ravni turizma in promociji edinstvene zgodbe Slovenije kot dežele vrhunskih športnikov.

“S tem državna blagovna znamka I feel Slovenija in prestolnica pridobivata prisotnost na oglaševalskih kanalih na tujih trgih, katero zaradi globalne razsežnosti dogodka zagotavlja svetovno prvenstvo v odbojki. Pričakuje se, da bo svetovno prvenstvo prek kontaktov na družbenih omrežjih ter skozi televizijske in druge medijske kanale ustvarilo več milijard kontaktov,” so zapisali pri vladi.

Številni ljubljanski hoteli so že zasedeni

Ljubljana je pred tremi leti v času evropskega prvenstva v odbojki naštela kar 22.000 nočitev, letos pa bo ta številka zagotovo višja. V času svetovnega prvenstva bo v hotelu Austria Trend bivalo devet reprezentanc, v Radisson Blu Plazi dodatnih sedem, v hotelu Four Points by Sheraton pa bodo nastanjene vse uradne osebe na letošnjem svetovnem prvenstvu.

“V času svetovnega prvenstva bomo le na račun reprezentanc in uradnih oseb napolnili tri ljubljanske hotele, druge kapacitete bodo verjetno zapolnili ljubitelji odbojke. Dejstvo je, da ukrepi spodbude turizma skozi bone v Ljubljani niso imeli pravega učinka. Namen je bil dober, tako da najbolj spoštujem odločitev nekdanje in zdajšnje vlade, ki se zavedata, da s podporo svetovnega prvenstva v odbojki najbolj pomagata prav turizmu v osrednjeslovenski regiji,” je dejal Ropret.

Stožice
Profimedia

Na vladi pravijo, da bo državni proračun iz pobranega davka na dodano vrednost v času svetovnega prvenstva bogatejši za okoli tri milijone evrov. “Na račun namestitev tekmovalcev, spremljevalcev, sodnikov, tehničnega osebja, novinarjev ter navijačev v času prvenstva v Ljubljani oziroma Sloveniji naj bi dogodek ustvaril približno 22.000 nočitev ter porabo tujih gostov v vrednosti približno 15 milijonov evrov,” so še pojasnili na vladi.

Ljubljanski župan Zoran Janković se začetka svetovnega odbojkarskega prvenstva zelo veseli, veseli pa ga tudi dejstvo, da bo Ljubljana ponovno prizorišče enega največjih športnih spektaklov leta. “Šport ni strošek, temveč investicija. Šport je zagotovo največ postoril za promocijo Ljubljane in Slovenije. Včasih niso razlikovali med Slovenijo, Slovaško in Slavonijo, zdaj pa smo med vsemi najbolj prepoznavni,” še poudarja Janković. Ob dejstvu, da se množice odbojkarskih navdušencev že zgrinjajo v slovensko prestolnico, pa ljubljanski župan tudi ne izključuje možnosti, da bi dvorano Stožice v prihodnosti še povečali.

Drugačen, manj naporen format tekmovanja

Tokrat 24 reprezentanc, ki bodo nastopile na svetovnem prvenstvu v Sloveniji in na Poljskem, čaka zgolj en skupinski del ter nato takoj izločilni boji. Reprezentance so razdeljene v šest skupin, prvouvrščeni ekipi pa neposredno napredujeta v osmino finala.

Odbojkarska reprezentanca
Profimedia

Tam se bo 12 ekipam pridružila še četverica najboljših tretjeuvrščenih izbranih vrst, s čimer je manevrskega prostora za napredovanje sicer veliko, a hkrati slabši nastop v skupinskem delu prinaša težjega tekmeca v lovu na četrtfinale. Naslov brani Poljska, ki je v zgodovini prvenstev od leta 1949 naprej trikrat slavila naslov. To jo ob eni srebrni medalji uvršča na tretje mesto večne lestvice skupaj z Italijo.

Slovensko četo, ki jo vodi romunski trener Gheorghe Cretu, v skupinskem delu čakajo trije obračuni: danes se bodo ob 20.30 na uvodni tekmi pomerili z reprezentanco Kameruna, nato pa bodo 28. avgusta igrali proti Franciji in 30. avgusta proti Nemčiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje