Obvezno jemanje računov in globe: kot kaže, bo novela prestala glasovanje

Slovenija 15. Mar 202307:18 > 09:41 3 komentarji
Račun
PROFIMEDIA

Odbor državnega zbora za finance je po odložilnem vetu državnega sveta ponovno obravnaval predlog novele zakona o davčnem potrjevanju računov. Poslancem in poslankam predlagajo, da novelo še enkrat potrdijo. Tokrat bo potrebnih najmanj 46 glasov in glede na glasovanje odbora so ti zagotovljeni.

DZ je novelo zakona o davčnem potrjevanju računov sprejel na februarski seji. V njej je med drugim določeno, da mora zavezanec pri gotovinskem poslovanju za prodano blago oz. opravljeno storitev izročiti račun kupcu, ta pa ga mora zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Če tega ne stori, mu grozi globa v višini 40 evrov.

Državnemu svetu se zdi to nesprejemljivo. “Odločitev o prevzemu računa mora biti v celoti prepuščena kupcu, ki bo sam presojal o tem, ali bo na primer ob nakupu blaga zaradi poznejšega uveljavljanja garancijskih pogojev zahteval račun,” je dejal državni svetnik Leopold Pogačar.

Prav tako državnih svetnikov ni prepričala argumentacija vlade, da so bila v sedanji ureditvi, kjer izdaja in izročitev računa ni obvezna, zaznana tveganja na področju pravic potrošnikov, ter da ne gre le za nadzor, pač pa tudi za zagotavljanje varnosti kupca. “Skrb za varstvo koristi kupcev je možno izraziti in uveljaviti tudi brez izrekanja nesorazmernih glob za praviloma majhne prekrške z nizkimi zneski na računu,” je menil Pogačar.

Preberite še: Izročanje računov bo spet obvezno: brez smo bili le nekaj mesecev

Da obveznosti izročanja računa kupcu ni treba pisati v zakon, se strinjajo tudi v SDS. “Nobene potrebe ni, da kupce obremenjujemo s tem, kajti naloga prodajalca je izdati račun, naloga kupca pa ta račun plačati. Kaznovalni del je povsem nepotreben,” je dejal Rado Gladek (SDS).

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič je pojasnil, da je obveznost prevzema računa za kupca predvsem osveščevalnega značaja. Pred leti, ko je ta obveznost že veljala, je bilo opravljenih več tisoč nadzorov in vedno so bila izrečena izključno opozorila, je povedal. A če je določba o globi zapisana v zakonu, se mu zdi opozorilo morda nekoliko bolj učinkovito. Ob tem je izpostavil, da je lahko račun tako v papirni kot elektronski obliki.

Tudi Monika Pekošak (Svoboda) je dejala, da je ta obveznost, ko je pred leti veljala, pozitivno vplivala na številne vidike. Predvsem sta se povečala število izdanih računov in višina prometa pri zavezancih, posledično pa tudi plačani davki. Ko so določbo o obveznem izročanju računa kupcu v začetku lanskega leta izbrisali, se je stanje po njenih besedah močno poslabšalo, pri nekaterih zavezancih se je število izdanih računov zmanjšalo tudi za 25 odstotkov.

DZ ima vnovično glasovanje o predlogu novele zakona o davčnem potrjevanju računov na dnevnem redu marčne seje, ki se začne v ponedeljek. Na februarski seji je za glasovalo 48 poslancev koalicije in narodnosti, nasprotovali so ji v opoziciji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje