Izročanje računov bo spet obvezno: brez smo bili le nekaj mesecev

Gospodarstvo 22. Sep 202216:45 15 komentarjev

Po manj kot letu dni bodo morali trgovci, gostinci in podjetniki strankam znova izročati račune - v papirni ali digitalni obliki. Razlog za to naj bi bil porast sive ekonomije. Na ministrstvu naj bi namreč po naših informacijah opazili, da je število izdanih računov v panogah, kjer je bolj razširjeno gotovinsko plačevanje, upadlo.

Potem ko je na začetku leta začela veljati novela Zakona o davku na dodano vrednost, po kateri kupcem ni več bilo treba izročati računov, je vlada Roberta Goloba na današnji seji obravnavala predlog finančnega ministrstva, da bi to spet postalo obvezno.

Poudarimo, da je izdajanje računa tudi danes obvezno, januarja sprejeta zakonodaja pa je določila, da računa ni potrebno izročiti kupcu. Vlada Janeza Janše je obveznost izdajanja tiskanih računov odpravila z namenom spodbujanja brezpapirnega poslovanja. Finančno ministrstvo zdaj predlaga, da bi se to ponovno uvedlo, pri čemer pa lahko prodajalec račun izroči v papirni ali digitalni obliki.

Po naših informacijah so na ministrstvu opazili, da je bilo število davčno potrjenih računov v prvih osmih mesecih letos manjše od primerljivega obdobja v letu 2019, predvsem v panogah, kjer je bolj razširjeno gotovinsko plačevanje. Medtem ko je bilo število davčno potrjenih računov v trgovinah za 6 odstotkov večje kot v 2019, je bil v nekaterih dejavnostih, kjer se več plačuje z gotovino (na primer gostinstvu), upad od 10 pa tudi do 25 odstotkov.

“To je eno od ključnih orodij obvladovanja sive ekonomije,” je o izročanju računov dejal minister za finance Klemen Boštjančič in dodal, da je račun pomemben tudi z vidika uveljavljanja pravic kupcev (na primer reklamacij). “Kjer in ko je to mogoče, naj se računi izdajajo v digitalni obliki.” Po naših informacijah vlada načrtuje tudi novo kampanjo ozaveščanja na temo preprečevanja sive ekonomije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje