Odbor za pravosodje potrdil novelo zakona, ki skrajšuje čas odločanja

Slovenija 05. Apr 202314:47 1 komentar
Dominika Švarc Pipan
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Predlog novele zakona o upravnem sporu je dobil zeleno luč odbora za pravosodje. V predlogu, ki ga je v državni zbor vložila vlada, so rešitve za povečanje učinkovitosti postopkov v upravnem sporu in skrajšanje časa odločanja. Člani odbora so na seji sprejeli vsa dopolnila koalicije, večino dopolnil opozicije pa so zavrnili.

Glavna rešitev predloga novele se nanaša na spremembo sestave sodišča pri odločanju v upravnem sporu, je že v začetku februarja pojasnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Tako bi večino, praviloma enostavnejših zadev reševal sodnik posameznik, kar bi omogočilo hitrejše reševanje zadev in boljše obvladovanje pripada, pomembnejše in pravno bolj zahtevne zadeve pa bi še vedno obravnaval senat.

Člani odbora so danes sprejeli več dopolnil, med drugim, da upravno sodišče odloča po sodniku posamezniku, če zakon ne odloča drugače. Z večino glasov pa so sprejeli tudi dopolnilo, da lahko vlada do ureditve v zakonu, ki ureja državno odvetništvo, za zastopanje pooblasti odvetnika ali odvetniško družbo, a le v primeru, ko generalni državni odvetnik vladi sporoči, da zaradi dejanskih ali pravnih ovir ne more opravljati nalog zastopanja. Za ta predlog je glasovalo 10 članov odbora, proti ni bil nihče.

Več dopolnil je vložila tudi stranka SDS. Med drugim je predlagala, da sodišče o sporih o zakonitosti aktov volilnih organov, s katerimi ti zavrnejo kandidaturo ali listo kandidatov ali se o volilni pravici kandidata odloča pred razpisanim dnem volitev, praviloma odloča na javni seji. Vendar je to dopolnilo večina članov odbora zavrnila.

Po mnenju SDS je pri volilnih sporih posebej pomembno, da se ti zaradi transparentnosti odvijajo javno, zahteva po javni obravnavi pred sodiščem, pred katerim se odloča ne le o pravnih, temveč v celoti tudi o dejanskih vprašanjih, pa izhaja tudi iz ustave, je v obrazložitvi dopolnila med drugim menila SDS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje