SD pravosodno ministrico poziva k odstopu. Kaj pravi Švarc Pipan? (VIDEO)

Po večernem sestanku predsedstva SD, na katerem so obravnavali odgovornost pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan pri spornem nakupu stavbe na Litijski cesti, je predsednica stranke Tanja Fajon sporočila, da je predsedstvo soglasno sprejelo sklep, da pravosodno ministrico pozove k odstopu. V SD pričakujejo, da bo predsednik vlade Robert Golob odločitev njihove stranke spoštoval. Kakšen je prvi odziv ministrice Švarc Pipan?

Zvečer se je sestalo predsedstvo Socialnih demokratov, ki šteje nekaj manj kot 40 članov. Osrednja tema je bila nabava propadajoče stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za 7,7 milijona evrov in odgovornost ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, ki je podpisana pod pogodbo o spornem nakupu. Srečanja se je udeležila tudi Švarc Pipan, a je po naših neuradnih informacijah sestanek zapustila okoli 19. ure, saj so v stranki razpravo želeli dokončati brez njene navzočnosti.

Po zaključeni seji predsedstva SD je pred kamere stopila predsednica stranke Tanja Fajon. Kot je povedala, je predsedstvo Socialnih demokratov soglasno sklenilo, da pozove Švarc Pipan, da zaradi objektivne odgovornosti odstopi s položaja ministrice za pravosodje. “Predsedstvo je opravilo zelo dolgo razpravo. Ta ni bila enostavna. V prvem delu sta bila prisotna tudi pravosodna ministrica in nekdanji generalni sekretar na pravosodnem ministrstvu Uroš Gojkovič. Od vsega začetka smo želeli slišati več pojasnil in odgovorov,” je dejala Fajon.

Po njenih besedah je enotno stališče predsedstva SD, naj ministrica sama sprejme odločitev in odstopi, jasno sporočilo, kaj stranka pričakuje v prihodnje. Fajon pričakuje tudi, da bo premier Robert Golob spoštoval odločitev predsedstva SD.

Bo torej odstopila, smo vprašali ministrico Dominiko Švarc Pipan? “Na poziv se bom odzvala jutri,” je odgovorila za N1.

Po navedbah naših virov naj bi člani najožjega vodstva SD pravosodni ministrici že na včerajšnjem srečanju povedali, da bi bilo najbolje, če bi sama zapustila vlado. A naj bi Švarc Pipan vztrajala, da bo ostala na ministrskem položaju. Ponovno naj bi poudarila, da mora razčistiti zgodbo z nakupom sodne zgradbe in da ne želi, da se ta pomete pod preprogo.

SD naj bi o svojem sklepu že nocoj obvestila predsednika vlade, vendar pa njegovega javnega odziva pred jutrišnjim dnem ne gre pričakovati, smo neuradno izvedeli.