Odločilna seja predsedstva SD: se bo stranka odrekla Dominiki Švarc Pipan?

Slovenija 29. Jan 202417:15 > 18:07
Dominika Švarc Pipan
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Predsedstvo SD obravnava sporni nakup sodne stavbe na Litijski cesti, zaradi katerega je pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan doletela interpelacija. Naši viri trdijo, da ministrica podpore stranke nima in da bi jo utegnilo predsedstvo pozvati k odstopu. Kako bo ravnal premier Robert Golob, če Švarc Pipan stranki ne bi prisluhnila?

Ob 18. uri se je sestalo predsedstvo Socialnih demokratov, ki šteje nekaj manj kot 40 članov. Osrednja tema je nabava propadajoče stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za 7,7 milijona evrov in odgovornost ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan iz vrst SD za sporen nakup.

Seje predsedstva sta se udeležila tako ministrica Švarc Pipan kot tudi nedavno razrešeni generalni sekretar ministrstva za pravosodje Uroš Gojkovič, ki prav tako sodi v vrste SD in naj bi bila nanj že v začetku prenesena vsa pooblastila za izpeljavo posla.

Kot je zaznati, pa ministrica Švarc Pipan podpore Socialnih demokratov ne uživa. Prevladovalo naj bi prepričanje, da je ministrica kot podpisnica štiristranske pogodbe brez varovalk za sporni nakup objektivno odgovorna in da bi morala oditi s položaja. Nad njenim ravnanjem so zlasti ogorčeni poslanci SD, ki že ob imenovanju Švarc Pipan na čelo pravosodnega resorja zanjo niso našli lepe besede.

Po navedbah naših virov naj bi člani najožjega vodstva SD pravosodni ministrici že na včerajšnjem srečanju povedali, da bi bilo najbolje, če bi sama zapustila vlado. A naj bi Švarc Pipan vztrajala, da bo ostala na ministrskem položaju. Ponovno naj bi poudarila, da mora razčistiti zgodbo z nakupom sodne zgradbe in da ne želi, da se ta pomete pod preprogo.

Golob Fajon
Foto: KPV

Poziv k odstopu z ministrskega položaja naši sogovorniki iz SD pričakujejo tudi na današnjem sestanku predsedstva – bodisi kot formalni sklep tega organa bodisi kot jasno sporočilo. Nato naj bi o razpletu seje predsedstva obvestili tako premierja Roberta Goloba kot javnost.

V drugi največji koalicijski stranki pričakujejo, da bo predsednik vlade upošteval njihovo stališče. Težko si predstavljajo, da bi se Golob odločil za ohranitev ministrice, ki ne uživa podpore SD, v kvoto katere sodi. Opozarjajo tudi, da razprava o interpelaciji zoper pravosodno ministrico, v kateri bi opozicija pred evropskimi volitvami nedvomno ostro obračunala z vladajočimi, ne bi škodovala le Socialnim demokratom, temveč tudi Gibanju Svoboda in Golobovi vladi. Na to naj bi kazala tudi zadnja javnomnenjska anketa Mediane za POP TV, po kateri se kljub odmevnosti afere sodna zgradba, ki bremeni ministrico iz vrst SD, priljubljenost Socialnim demokratom ni znižala, je pa padla podpora največji vladni stranki in celotni vladi.

Premier Golob je sicer na današnje poslansko vprašanje SDS o nadaljnji usodi ministrice Švarc Pipan odgovarjal precej nejasno in nedosledno. Tako je dejal, da se objektivni odgovornosti ministrica ne more izogniti. Nakup sodne zgradbe je ocenil kot izjemno problematičnega, a hkrati ocenil, da ne gre za napako posamične osebe, ampak za zelo premišljeno in načrtno dejanje skupine oseb na tretjem nivoju ministrstva. Izrazil je pričakovanje, da bo ministrica to raziskala in sama oprala svoje ime.

Nekoliko kasneje je kot dobrodošlo ocenil razpravo, ki bi čez približno dva meseca potekala ob interpelaciji ministrice. Sledilo je Golobovo sporočilo, da mora, preden se izreče sam, dovoliti koalicijski stranki SD, “da sama izpelje svoje postopke glede svojih ministrov”.

Ob tem se postavlja vprašanje, kako se bo odzval predsednik vlade, če ga bo koalicijska SD danes obvestila, da se odreka ministrici Švarc Pipan. Bo zahteval njen odstop oziroma predlagal razrešitev, če se Švarc Pipan za odstop ne bo odločila? Iz krogov blizu premierja Goloba je mogoče slišati, da bo svojo odločitev verjetno sporočil jutri.