Odmeve naj bi po novem vodil tudi nekdanji novinar Nova24

Slovenija 17. Avg 202215:18 > 18. Avg 2022 19:34 57 komentarjev
Luka Svetina
Instragram

Po naših neuradnih informacijah se bo paradni oddaji Odmevi na TV Slovenija kot voditelj kmalu pridružil Luka Svetina, ki je bil v preteklosti novinar Nova24TV.

Ekipi večerne informativne oddaje Odmevi, ki jo lahko spremljamo vsak dan od ponedeljka do petka ob 22. uri na TVS 1, se bo po naših neuradnih informacijah, ki nam jih je potrdilo več virov, pridružil Luka Svetina, nekdanji novinar Nova24TV, ki je sicer tesno povezana s stranko SDS oziroma posamezniki iz te stranke.

Po naših informacijah naj bi bil Svetina tako eden od voditeljev Odmevov.

Luka Svetina je znan predvsem kot nekdanji novinar Nova24TV, maja letos se je od te televizije poslovil. Kot razlog je takrat po Twitterju navedel, da je z vodstvom prišlo do razhajanj v načinu dela. Trenutno dela za konservativni medij Domovina, kjer vodi pogovorne oddaje.

Luka Svetina je za N1 povedal: “Sem samostojni podjetnik, na RTV Slovenija se ne bom zaposlil redno. Še naprej bom sodeloval z Domovino.”

Milosavljević: Prihod Svetine neokusen, neprimeren in v nasprotju s programskimi standardi

Do prihoda Svetine na RTV Slovenija je kritičen profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Marko Milosavljević. “Strankarska glasila, kot so Nova24, Demokracija in druge sorodne platforme, niso mediji; in avtorji, ki tam delajo, niso novinarji, ampak so strankarski sodelavci in promotorji. Zato je prestop Luke Svetine na Televizijo Slovenija za voditelja Odmevov neokusen, neprimeren in v nasprotju s programskimi standardi, ki zahtevajo distanciranost, neodvisnost in profesionalnost novinarjev ter voditeljev,” je dejal za N1.

Dodatno pojasnilo dr. Marka Milosavljevića (18. 8. 2022)

Dr. Marko Milosavljević nas je opozoril, da je v pogovoru za N1, iz katerega so bile vzete zgornje izjave, poudaril, da so Nova24, Demokracija in nekatere druge platforme vpisane v razvid medijev in tako pravno-formalno imajo status medija. Toda kot je poudaril v pogovoru, te platforme po njegovem mnenju ne izpolnjujejo klasičnih kriterijev medijev in zato njihove objave oz. prispevki niso novinarstvo. Po njegovem mnenju gre dejansko za strankarska glasila in za promocijske objave, in o tem je tudi govoril v pogovoru.

Milosavljevića prihod nekdanjega novinarja Nove24 na javno televizijo sicer ne preseneča. Po njegovem mnenju to kaže na jasen namen uničenja oddaje Odmevi, njene kredibilnosti in gledanosti. “Javnost prepozna strankarske kadre brez novinarske kredibilnosti. Mislim, da bi morali za voditelje Odmevov prihajati vrhunski novinarji in voditelji, ki so se dokazali s svojim delom in imajo neko težo v slovenskem prostoru,” je povedal.

Marko Milosavljević
Uroš Kokol/N1

Kot je še dejal, bi lahko po umiku madžarskih investitorjev iz lastništva medijev blizu stranke SDS Svetini na RTV Slovenija sledili tudi drugi novinarji teh medijev. “Prelivanje kadrov s strankarskih platform na praviloma neodvisno javno televizijo pa je neokusno početje, ki spominja na norčevanje iz slovenske javnosti,” je sklenil Milosavljević.

Svetina naj bi se dosedanji voditeljski trojici Odmevov, ki jo sestavljajo Igor E. BergantRosvita Pesek in Tanja Starič, pridružil septembra. Oddajo naj bi tako od naslednjega meseca po neuradnih informacijah izmenično vodili štirje.

Vprašanja smo poslali tudi na TV Slovenija. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje