Odobreno prvo cepivo proti RSV, ki je glavni razlog hospitalizacij otrok v EU

Slovenija 25. Avg 202317:54 > 18:52 0 komentarjev
celjenje dojenčkov
PROFIMEDIA

Evropska komisija je danes odobrila prvo cepivo za zaščito starejših odraslih in dojenčkov pred okužbo z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Cepivo Abrysvo, ki ga proizvaja podjetje Pfizer, ščiti dojenčka do šest mesecev po porodu. V Bruslju poudarjajo, da je to pomembno, ker je RSV glavni vzrok hospitalizacij v EU pri otrocih.

“To je naše prvo cepivo RSV, ki ga je odobrila EU in ki ne ščiti le starejših odraslih, temveč tudi dojenčke. Pred prihajajočo jesensko in zimsko sezono lahko to cepivo pomaga preprečiti resne posledice RSV za nekatere najranljivejše državljane. To je zlasti pomembno za naše otroke, pri katerih je RSV glavni vzrok hospitalizacije v EU,” je danes pojasnila evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Države članice je še pozvala, naj vključijo cepivo v svoje nacionalne kampanje cepljenja, so sporočili iz Bruslja.

Pred tem je konec julija cepivu zeleno luč že dala Evropska agencija za zdravila (Ema). Zaščito pred RSV dojenčki dobijo pasivno, prek matere, ki jo cepijo med nosečnostjo. Zaščita dojenčkov traja do šest mesecev po rojstvu. Ker pa je cepivo bivalentno, ščiti pred več kot enim sevom virusa.

RSV je respiratorni virus, ki običajno povzroča blage, prehladu podobne simptome. Večina ljudi si opomore v enem do dveh tednih, RSV pa je lahko nevaren za bolj ranljive ljudi, vključno s starejšimi in osebami s pljučnimi ali srčnimi boleznimi ter sladkorno boleznijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!