Odprta južna vrhniška obvoznica: “Nova cesta bo zmanjšala vsakodnevno gnečo”

Slovenija 19. Sep 202318:37 2 komentarja
Južna vrhniška obvoznica
N1

Danes so odprli južno vrhniško obvoznico. Nova državna cesta s priključkom na avtocesto bo zmanjšala vsakodnevno gnečo v centru Vrhnike. Kot je pojasnil župan Daniel Cukjati, se je doslej celoten promet iz Borovnice in zaledja Vrhnike srečal na Tržaški cesti v centru Vrhnike. To križišče je bilo obremenjeno s 26 tisoč vozili dnevno. Po novem jih bo zaradi razbremenitve z novo cesto, bilo za tretjino manj, kar je velika pridobitev za Vrhniko in njene prebivalce.

Za promet so danes odprli južno vrhniško obvoznico, ki povezuje nadgrajeni priključek Vrhnika na primorski avtocesti in regionalno cesto Borovnica-Vrhnika, so sporočili iz Direkcije RS za infrastrukturo.

Obvoznica bo razbremenila naselje Verd in središče Vrhnike, v prihodnje pa bo vrhniška občina uredila še povezovalno cesto do kamnoloma Verd.

Projekt izgradnje južne vrhniške obvoznice namreč sestavljajo trije sklopi.

Prvi sklop je obsegal izgradnjo dveh novih krožišč ob avtocestnem izvozu Vrhnika. Dela v skupni vrednosti okoli 1,3 milijona evrov sta financirali direkcija za infrastrukturo in Dars, zaključena pa so bila že avgusta lani, ko je bila infrastruktura tudi predana v uporabo.

Drugi sklop, pri katerem so bila dela zaključena v tem mesecu, je predstavljal ureditev navezave na cesto Borovnica-Vrhnika, gradnjo dodatnega krožišča in rekonstrukcija dela regionalke med Vrhniko in Borovnico oz. Podpečjo. Gradbena dela v tej fazi so bila vredna skoraj 2,4 milijona evrov, financirala pa sta jih direkcija za infrastrukturo in Občina Vrhnika.

V obeh primerih je bil izvajalec del, za katera je bila pogodba sklenjena poleti 2021, litijsko gradbeno podjetje Trgograd.

Tretji sklop medtem predvideva gradnjo povezovalne ceste med državno cesto Borovnica-Vrhnika in kamnolomom Verd, ki bo prečkala tamkajšnjo industrijsko cono. Ta del je v pristojnosti vrhniške občine, zanj pa še tečejo potrebni postopki.

Nova prometna infrastruktura, po kateri je danes stekel promet, bo razbremenila naselje Verd in središče Vrhnike, saj se bodo tako osebna kot tovorna vozila lahko hitreje in mimo naseljenih območij priključila na avtocesto ali na regionalno cesto Vrhnika-Ljubljana.

Južna vrhniška obvoznica Južna vrhniška obvoznica
N1
Južna vrhniška obvoznica Južna vrhniška obvoznica
N1
Južna vrhniška obvoznica Južna vrhniška obvoznica
N1
Južna vrhniška obvoznica Južna vrhniška obvoznica
N1
Južna vrhniška obvoznica Južna vrhniška obvoznica
N1
Južna vrhniška obvoznica Južna vrhniška obvoznica
N1
Južna vrhniška obvoznica Južna vrhniška obvoznica
N1

“S tem smo naredili prvi korak k razbremenitvi prometa v centru Vrhnike, saj bodo krajani Verda, občani Borovnice ter tovorni promet iz kamnoloma lahko uporabili ta odsek tako za dostop na avtocesto kot do vzhodnega dela Vrhnike,” je ob odprtju po navedbah Občine Vrhnika dejal župan Daniel Cukjati.

Nova državna cesta s priključkom na avtocesto bo zmanjšala vsakodnevno gnečo v centru Vrhnike. Kot je pojasnil župan, se je doslej celoten promet iz Borovnice in zaledja Vrhnike srečal na Tržaški cesti v centru Vrhnike. To križišče je bilo obremenjeno s 26 tisoč vozili dnevno. Po novem jih bo zaradi razbremenitve z novo cesto, bilo za tretjino manj, kar je velika pridobitev za Vrhniko in njene prebivalce.

Na slovesnosti ob odstranitvi zapore in sprostitvi prometa sta poleg Cukjatija med drugim sodelovala še ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in član uprave Darsa Andrej Ribič.

V prihodnosti je v vrhniški občini med drugim načrtovana tudi ureditev severne obvoznice, s katero se bo promet iz Logatca proti Ljubljani ognil središča kraja. Projekt, ki je ocenjen na okoli 9,4 milijona evrov brez davka, je po pojasnilih direkcije za infrastrukturo trenutno v fazi priprave projektne dokumentacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje