Odstopil je direktor STA Bojan Veselinovič

Slovenija 30. Sep 202108:15 > 17:00 7 komentarjev
Bojan Veselinovič STA
BOBO

Bojan Veselinovič je po neuspešnih pogovorih z direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo odstopil z mesta direktorja STA. V Društvu novinarjev Slovenije ob tem opozarjajo, da stanje v Slovenski tiskovni agenciji še nikdar ni bilo tako alarmantno kot v tem trenutku.

Direktor STA Bojan Veselinovič je sporočil, da so bili pogovori z direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo o pogodbi o javni službi v letu 2021 neuspešni. Tako je nadzorni svet STA obvestil, da odstopa z mesta direktorja STA. “Pri teptanju novinarske avtonomije ne bom nikoli sodeloval,” je zapisal Veselinovič.

“Ne morem in nočem pristati na pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo Slovenska tiskovna agencija opravlja brezplačno zdaj že 273. dan,” je Veselinovič zapisal v izjavi za javnost.

Ob tem je spomnil na zakonsko določeno dolžnost države, da mora mesečno plačevati javno službo STA, ki jo je ugotovilo vrhovno sodišče. “To je dolžna letos storiti tudi brez pogodbe, pa smo se o njej kljub temu pogajali. Žal se je izkazalo, da gre le za novo obliko namernega zavlačevanja z vedno novimi zahtevami,” je zapisal Veselinovič in ocenil, da sta rešitev položaja STA in spoštovanje obvez, ki jih nalaga zakon, “očitno v nasprotju s političnimi interesi sedanje vlade”.

Slovenska tiskovna agencija (STA)
Žiga Živulović jr./BOBO

Veselinovič prepričan, da bo STA vztrajala tudi po njegovem odhodu

Izpostavil je, da je vlada sprejela uredbo o opravljanju javne službe STA in na skupščini STA še sklepe, s katerimi je odložila začetek celovitega financiranja STA. Dodatno pa uredba “postavlja temelj za takšno pogodbo, ki bi nasilno spremenila uspešen poslovni model STA, zmanjšala našo tržno dejavnost, prihodke in s tem število zaposlenih. In predvsem: prikrila bi do zdaj neplačan dolg do STA, ki ga država dolguje na podlagi zakona,” je nanizal.

 

Pogodba, ki jo je predlagala vladna stran, pa bi pogojevala višino in način obračunavanja nadomestila po principu štetja fotografij in novinarskih prispevkov ter predpisovala njihove dolžine v odstavkih, veljala pa bi celo za čas pred uveljavitvijo uredbe. Veselinovič ob tem poudarja, da je rešitev na dlani: plačilo na osnovi zakonskih obveznosti.

“Verjamem, da bodo z mojim umikom nastale razmere, ko se bo še dodatno izbistril odnos vlade do STA. V osnovi je pri sporu vlade s STA ves čas šlo za njen odnos do neodvisnosti medijev in za poskus podrejanja agencije,” je ocenil. Prepričan je, da bo STA, če bo vztrajala pri svojih zahtevah, nedvomno uspelo na sodišču in bo vlada najkasneje takrat poplačala svoj dolg.

Urbanija: Odstop Veselinovića je svojevrstno presenečenje

Direktor Ukoma Uroš Urbanija pa je na Twitterju zapisal, da je Veselinovičeva odločitev svojevrstno presenečenje. “Potem ko mu je Ukom praktično ugodil v vseh njegovih zahtevah, razen v tistih, ki so v očitnem nasprotju z zakonom, je bila pripravljena za podpis nova pogodba. Toda po današnjem odstopu se zdi, da Veselinovič ni imel iskrene želje, da bi podpisal pogodbo in uredil situacijo na STA. Ker ni bilo več argumentov, zakaj ne podpisati pogodbe, je raje odstopil,” je dodal.

Kot je dodal Urbanija, je bil to žal način delovanja direktorja Veselinovića zadnje leto. “Kar 6 mesecev je trajalo, da je Ukomu Veselinović dostavil zahtevano dokumentacijo, pa še tukaj se je pozneje izkazalo, da je to dokumentacijo prirejal in nekatere stvari prikrival. Kot je vlada z Uredbo uredila obveznosti Ukoma, kar je zahteval Veselinovič, je tej uredbi paradoksalno nasprotoval Veselinovič prek sodišča. Zato se financiranje ni uredilo že julija. Veselinovič je sicer zoper Ukom sprožil številne postopke, a do danes prav vse izgubil. Zadnji postopek na vrhovnem sodišču, ki mu je jasno povedalo, da vladna uredba velja in da celo olajša financiranje,” je še dodal direktor Ukoma.

DNS: Stanje še nikdar ni bilo tako alarmantno

Na odstop Bojana Veselinoviča so se odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), kjer opozarjajo, da stanje v Slovenski tiskovni agenciji še nikdar ni bilo tako alarmantno kot v tem trenutku. “Po skoraj letu vladnega izsiljevanja je ostala brez direktorja, zdi se, da ima le še dve opciji: ali podpiše zanjo škodljivo pogodbo o državnem financiranju, ki lahko prinese padec kakovosti javne službe in odpuščanja zaposlenih, ali pa gre takoj v stečaj,” so zapisali.

Dodali so, da obstaja še tretja, edina prava rešitev, in sicer da “vlada končno začne spoštovati svoje zakonske obveznosti, nadzorni svet STA pa izpelje postopke imenovanja novega direktorja ali direktorice, pri čemer mora biti vodstvo STA vseskozi branik novinarske avtonomije in profesionalnega novinarskega dela”. Vse pristojne so tako pozvali, “da se zresnijo in ravnajo prav”.

Propadanje STA predstavlja grob poseg in pretres na širšem medijskem področju, vladno nasilje, ki ga doživljajo novinarji STA zadnje leto, pa predstavlja nedopusten poseg v medijsko svobodo, so še opozorili v DNS.

sta, slovenska tiskovna agencija
Žiga Živulović jr/BOBO

Pahor želi, da vlada čim prej poišče način za financiranje

Na odstop se je odzval tudi predsednik republike Borut Pahor, ki si želi, da vlada čim prej poišče način za financiranje STA. “Slovenska tiskovna agencija je pomembna medijska institucija, opravlja edinstveno poslanstvo agencije in menim, da mora tudi ta okoliščina dodatno vplivati na odločevalce, da strnejo vsa svoja znanja in politično voljo, da to čim prej uredijo,” je dejal. Po njegovih informacijah so bila pogajanja med Veselinovičem in Urbanijo iskrena in so se “premaknila zelo blizu srečnega konca”.

STA za letos opravljeno delo še brez plačila

Vlada za javno službo, ki jo je STA opravila letos, še ni namenila sredstev. Sprva je plačilo pogojevala z določeno dokumentacijo, pozneje pa med drugim s spremembo načina izvajanja in obračunavanja javne službe. Ker sredstva iz naslova državnega nadomestila za javno službo pomenijo približno polovico vseh letnih prihodkov, se je STA po iskanju rešitev s prodajo nekaj terjatev in donacijski kampanji znašla v resnih finančnih težavah in tako rekoč tik pred stečajem.

Veselinovič je direktor STA postal leta 2009, aktualni mandat pa bi mu potekel konec leta, zato so na začetku meseca že objavili tudi razpis za novega direktorja, ki se izteče v petek.

Komentarji (7)

Prikaži vse komentarje