Ministrstvo zavrača očitke: Izbira ponudnika je bila transparentna in zakonita

Slovenija 28. Feb 202315:39 > 17:19 3 komentarji
Ograja na meji
Srdjan Živulović/BOBO

NSi zahteva sklic nujne seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, ki bi obravnavala "sum netransparentnosti in resnih korupcijskih tveganj pri postopku oddaje javnega naročila za odstranitev začasnih tehničnih ovir na meji s Hrvaško". Notranje ministrstvo je očitke zavrnilo. Trdijo, da je bila izbira ponudnika transparentna in zakonita.

NSi zaradi suma netransparentnosti in korupcijskih tveganj pri izbiri ponudnika za odstranjevanje ograje na meji zahteva sklic komisije za nadzor javnih financ. Prepričani so, da so bila v postopku, med drugim kršena načela transparentnosti in zagotavljanja konkurenčnosti vseh ponudnikov, zato naj komisija k ukrepanju pozove računsko sodišče in KPK.

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč novembra lani objavilo javno naročilo za odstranjevanje ograje na meji s Hrvaško. Za posel, vreden sedem milijonov evrov, je izmed štirih ponudnikov izbralo družbo Minis, ki je ograjo tudi postavljala, čeprav je ta ponudila trikrat dražjo storitev od najcenejšega ponudnika.

Že izbira ponudnika za postavitev ograje vzbujal veliko pozornosti

V NSi zato zahtevajo sklic nujne seje komisije državnega zbora za nadzor javnih financ, ki bi obravnavala sum netransparentnosti in resnih korupcijskih tveganj pri postopku oddaje javnega naročila za odstranitev začasnih tehničnih ovir na meji s Hrvaško, je dejal poslanec NSi Janez Žakelj.

Po njegovih besedah je sicer že v času vlade Mira Cerarja postopek izbire ponudnika, ki bo postavljal ograjo, vzbujal veliko pozornosti zaradi “netransparentnosti izbora in potencialnih korupcijskih tveganj”, javnost pa je razburjal tudi podatek, da je imelo podjetje Minis sedež v Žalcu na istem naslovu kot takrat vladajoča SMC. “Kaže, da se vlade novih obrazov menjajo, dvorni izvajalci pa ostajajo,” je komentiral Žakelj.

“Tudi tokrat je bil razpis izveden v okoliščinah, ki vzbujajo resne dvome, da je šlo za transparentni postopek,” ob tem še ocenjujejo v NSi. Minis je bil po njihovem mnenju v privilegiranem položaju, saj je namreč poznal potek ograje. Ostali ponudniki namreč niso imeli informacij o poteku ograje, ker je to še vedno državna skrivnost. Skoraj dvestokilometrsko traso ograje poznajo le ministrstvo, policija in izvajalec, ki jo je postavljal, torej Minis, ki bi tako za posel postavljanja kot tudi podiranja tehničnih ovir od države dobil več kot 16 milijonov evrov, so kritični v NSi.

Preberite še: Sedem milijonov evrov za odstranitev ograje v naslednjih štirih letih

Po izbiri ponudnika sledilo presenečenje

Po izbiri ponudnika pa je po Žakljevih besedah sledilo presenečenje, saj je Generalna policijska uprava po poizvedovanju časnika Dnevnik omogočila dostop do popolnega seznama parcel z ograjo in žico na meji s Hrvaško. “V NSi se sprašujemo, katere varnostne okoliščine so se tako zelo spremenile, da je bilo zdaj ta spisek mogoče objaviti,” je ob tem danes dejal Žakelj.

Po njegovih navedbah pa sum vzbuja tudi dejstvo, da je naročnik kot predmet javnega naročila navedel tudi ponovno postavitev panelne ograje, pri čemer da se postavlja vprašanje, zakaj Slovenija najprej demontira te ograje in jih nato spet postavlja in zakaj naročnik za naročilo odstranitve ni predložil potrebnih tehničnih podatkov.

V NSi tako komisiji za nadzor javnih financ predlagajo, da sprejme dva sklepa in tako računskemu sodišču predlaga izvedbo revizije omenjenega javnega naročila, Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) pa uvedbo postopka zaradi suma korupcije pri izvedbi javnega naročila.

Tega, kdo nosi odgovornost za tokratno izbiro izvajalca, Žakelj sicer danes ni želel komentirati, saj da je to stvar pristojnih organov. Po njegovih besedah pa je dejstvo, da je bila pod sklep o izbiri podpisana ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je takrat začasno vodila tudi resor za notranje zadeve.

Na zahtevo za sklic seje se je danes odzval tudi vodja poslancev SD Jani Prednik in slednjo označil za legitimno potezo NSi. Napovedal je tudi, da bo SD sodelovala na seji.

Ministrstvo zavrača očitke o netransparentnosti

Ministrstvo za notranje zadeve je zavrnilo očitke o netransparentnosti izbora ponudnika za odstranjevanje ograje na meji med Slovenijo in Hrvaško. “Prav tako pri javnem naročilu ni bilo nikakršnih korupcijskih tveganj. Pri izvedbi javnega naročila smo v celoti sledili veljavni zakonodaji s tega področja,” so zapisali.

Ponudnika so izbrali na podlagi kriterija najugodnejše cene. Ministrstvo je v javnem naročilu objavilo vse informacije, ki so bile potrebne za pripravo ponudbe. Vsi potencialni ponudniki pa so imeli možnost vprašanj in pridobitve dodatnih informacij.

Prispele so štiri ponudbe. A najugodnejši ponudnik ni predložil finančnega zavarovanja za resnost ponudbe, ki ga ne sme oddati naknadno. Glede na to in na nizko ceno so na ministrstvu ocenili, da ta najugodnejša ponudba ni resna. Na ministrstvu pa se ne strinjajo tudi z navedbo, da je bilo zahtevano relativno visoko finančno zavarovanje, to je bilo po njihovih besedah veliko nižje od največjega možnega zneska.

Ograja na meji
Srdjan Živulović/BOBO

Naslednja najugodnejša ponudba je bila od podjetja Minis. Neizbrani ponudniki so tudi imeli možnost pravnega varstva oziroma vložitve zahtevka za revizijo. Ministrstvo zoper odločitev ni prejelo zahtevka za revizijo ali kakršnekoli druge informacije sodelujočih ponudnikov o morebitnih kršitvah.

Glede očitka, da ponudniki, ki za razliko od podjetja Minis niso poznali natančne lokacije tehničnih ovir in zato niso mogli pripraviti kakovostne ponudbe, pa so na notranjem ministrstvu pojasnili, da je bilo podjetje Minis le eno izmed pogodbenih podjetij, ki je sodelovali pri postavljanju začasnih tehničnih ovir na meji s Hrvaško.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje