Odvetnica Igorja Bavčarja: Postopki še niso končani

Sodišče sodniki kladivo
Fotografija je simbolična. (Tina Kosec/BOBO)

Po današnji sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice imata Igor Bavčar in država tri mesece časa za vložitev zahteve za ponovno obravnavo pred velikim senatom v Strasbourgu. Postopki še niso končani, napoveduje Bavčarjeva odvetnica Eva Planinc Omerzel iz odvetniške pisarne Čeferin, ki pa podrobnosti za zdaj ne razkriva.

ESČP je delno pritrdilo pritožbi nekdanjega šefa Istrabenza Igorja Bavčarja, da je nekdanji pravosodni minister Goran Klemenčič z izjavo, da bodo v primeru zastaranja v sojenju Bavčarju letele glave, prekršil načelo domneve nedolžnosti in s tem šesti člen konvencije o človekovih pravicah.

Bavčarju, ki je zahteval skoraj 1,4 milijona evrov ‘odškodnine’, mora država plačati 16 tisoč evrov.

“V postopku pred nacionalnimi sodišči smo vseskozi zatrjevali – in to je zdaj potrdilo tudi Evropsko sodišče o človekovih pravicah (ESČP) –, da Igorju Bavčarju ni bilo zagotovljeno pošteno in nepristransko sojenje. V ključnem trenutku sojenja, pred obravnavo pritožbe na višjem sodišču, je namreč tedanji minister za pravosodje javno podal izjavo, s katero je vršil pritisk na sodnike višjega sodišča, na kakšen način naj odločijo o pritožbi,” je sodbo za N1 komentirala Eva Planinc Omerzel, odvetnica iz odvetniške pisarne Čeferin, ki v postopku pred ESČP zastopa Bavčarja.

Dejala je, da je strasbourško sodišče v preteklosti že obravnavalo podoben primer in odločilo, da mora biti minister za pravosodje posebno zadržan pri komentiranju sodniških odločitev in paziti, da ne izjavi ničesar, kar bi dajalo vtis, da želi vplivati na izid postopka.

Te zahteve poštenega sojenja v Bavčarjevem primeru niso bile spoštovane, je odvetnica povzela ugotovitve ESČP. Klemenčičeve izjave so prejudicirale odločitev sodišča, je dejala Planinc Omerzel ter izpostavila, da je sedemčlanski senat ESČP v sodbi poudaril tudi, da nacionalna sodišča niso v zadostni meri preučila Bavčarjevih očitkov o kršitvah človekovih pravic.

ESČP ne more posegati v sodbe nacionalnih sodišč

Postopek sicer po navedbah odvetnice še ni končan, nadaljnjih korakov pa ni želela podrobneje razkriti.

Zdaj imajo stranke, torej Bavčar in vlada, tri mesece časa, da zahtevajo ponovno obravnavo zadeve pred velikim senatom v Strasbourgu, sicer sodba postane dokončna.

Potem ima Bavčar znova možnost, da vloži zahtevo za varstvo zakonitosti na slovensko vrhovno sodišče, ki bi moralo potem zadevo znova presojati, pri tem pa upoštevati zdaj sprejeto stališče ESČP. Strasbourško sodišče namreč samo ne more posegati v sodbe nacionalnih sodišč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.