Odvetniška zbornica v bran sodnikom in tožilcem, ki so napovedali protestni shod

Slovenija 23. Nov 202309:14 3 komentarji
Sodniki
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V Odvetniški zbornici Slovenije podpirajo sodnike in tožilce pri zahtevah o uresničitvi odločbe ustavnega sodišča glede odprave neustavnosti pri sodniških plačah. Odprava neustavnosti je ključna za dobro delujoč pravosodni sistem, saj je ta odvisen od osnovnih materialnih pogojev, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik zbornice Janez Starman.

“Tudi ob upoštevanju vpliva ujme na prioritete odločevalcev je potrebno izpostaviti temeljni pomen tako neodvisnosti sodnikov kot neodvisnosti državnih tožilcev za pravno državo,” je poudaril predsednik odvetniške zbornice Janez Starman in dodal, da je o zasledovanju kar najvišjih standardov varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin moč govoriti le vključno z zagotavljanjem ustreznih pogojev.

V odvetniški zbornici “apelirajo na vse nosilce izvršilne in zakonodajne oblasti glede spoštovanja vsebine omenjene ustavnopravne odločbe kot v njej postavljenega roka za vpeljavo rešitev, ki bodo deležnikom v pravosodju omogočile, da se bodo lahko v celoti posvetili svojemu osnovnemu poslanstvu – udejanjanju vladavine prava.”

Ustavno sodišče je junija presodilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da mora neustavnost odpraviti do januarja prihodnje leto. Pred tednom dni so v Slovenskem sodniškem društvu, če se to do roka, ki ga je določilo ustavno sodišče, torej 3. januarja prihodnje leto, ne bo zgodilo, napovedali protestni shod in priprave na izvedbo sodniške stavke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje