Odziv Vrečko na očitke o združevanju muzejev: Interpelacije se lahko le veselim

Slovenija 24. Jan 202314:57 8 komentarjev

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je odzvala na očitke, ki letijo nanjo zaradi združitve Muzeja novejše zgodovine in Muzeja slovenske osamosvojitve. Prav tako je komentirala, da se interpelacije, ki so jo začeli pripravljati v stranki NSi, "lahko le veseli". "Verjamem, da bo v državnem zboru potekala zanimiva razprava," je dejala.

“Zanimiva je ta res vihrava retorika, ki je bila uporabljena na današnji novinarski konferenci glede združevanja Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja slovenske osamosvojitve v nov javni zavod,” je ministrica za kulturo Asta Vrečko komentirala nastop predstavnikov Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Janeza Janše, Dimitrija Rupla, Lojzeta Peterleta in Jelka Kacina.

VSO, kot smo poročali, daje vladi čas do 10. februarja, da znova premisli o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije, sicer ji bodo nasprotovali z akcijskim načrtom v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve in same osamosvojitve.

Preberite še: VSO sporoča vladi: Do 10. 2. čas, da si premislite, sicer gremo v akcijski načrt

Po mnenju ministrice Vrečko je retorika, da gre za ukinitev muzeja, pravzaprav manipulacija. “Gre za združevanje dveh javnih zavodov, kjer ostanejo vsi programi enaki, enako tudi zaposlitve in načrt dela itd.,” je pojasnila. Po njenih besedah na ministrstvu sledijo “strokovnim pomislekom, ki so bili izrečeni že takrat, ko se je ta javni zavod ustanovil”. Med njimi je naštela pomislek, da muzej nima ustreznega prostora niti ustanovne zbirke. Artefakti so namreč v različnih muzejih, pri čemer da so najpomembnejši v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Kot je spomnila Vrečko, so zbiranje artefaktov začeli leta 1991, prva razstava na temo osamosvojitve pa je bila tega leta v Mariboru. Prav tako je povedala, “da je po več kot 30 letih nastopil čas, da v muzeju še sistemsko okrepimo ta čas naše zgodovine.” “Zato smo dodali tudi nov kustodiat,” je dodala.

Asta Vrečko
N1

Ministrica je spomnila, da je bila ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve napovedana v času epidemije covida-19, pri čemer je ob velikem nasprotovanju tej odločitvi vlade Janeza Janše umanjkala javna razprava.

Asta Vrečko o interpelaciji

Tudi interpelacije, ki jo pripravljajo v poslanski skupini opozicijske NSi, se ministrica Vrečko nikakor ne boji. “Kar zadeva interpelacijo, lahko rečem le, da lahko razpravljam o muzejih, njihovi zgodovini in ustanavljanju ter muzejskih zbirkah več kot en dan. Interpelacije se lahko le veselim, da predstavim vse strokovne argumente, in verjamem, da bo v državnem zboru potekala zanimiva razprava na to temo,” je komentirala.

Ministrica Vrečko je komentirala tudi spomenike, ki so bili v času Janševe vlade odstranjeni s Kongresnega centra Brdo. Njihovo odstranitev je opredelila kot “sporno prakso” ter napovedala tako posvet na to temo kot njihovo vrnitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje