V NSi pripravljajo interpelacijo proti ministrici Vrečko

Slovenija 23. Jan 202317:59 > 18:38 19 komentarjev
Matej Tonin
Foto: N1 / Denis Sadiković

V stranki NSi menijo, da je ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve korak v napačno smer. Poslanska skupina NSi je zato pričela s pripravo interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, so za N1 povedali v stranki.

Muzej slovenske osamosvojitve je marca 2021 ustanovila vlada Janeza Janše. Jeseni lansko leto je ministrica za kulturo Asta Vrečko napovedala združitev muzejev, ki obravnavata osamosvojitev in novejšo zgodovino. Vlada je tako prejšnji teden sprejela sklep, s katerim je združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Ta odločitev, pa tudi že napoved združitve, pa je v delu javnosti in politike naletela na negativen odziv.

Iz stranke NSi so danes za N1 sporočili, da poslanska skupina NSi osamosvojitev Slovenije razume kot temeljno dejanje naše državnosti, ki si v zgodovini ter zavesti naroda zasluži posebno mesto. “Ukinitev samostojnosti Muzeja slovenske osamosvojitve je korak v napačno smer, čemur v NSi ostro nasprotujemo. Poslanska skupina NSi je zato pričela s pripravo interpelacije zoper ministrico za kulturo,” so še dodali.

Opozicija za vložitev interpelacije potrebuje 10 poslanskih podpisov. NSi jih ima 8, kar pomeni, da bo za vložitev potrebovala tudi podpise poslancev največje opozicijske stranke SDS. Tudi ta je združitvi muzejev ostro nasprotovala. Iz SDS so nam sporočili, da se bodo o tem, ali bodo prispevali podpise, odločili po preučitvi besedila interpelacije.

O napovedani združitvi muzejev so v začetku novembra na nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljali tudi člani odbora DZ za kulturo. V razpravi so se opozicijski poslanci SDS in NSi zavzeli za ohranitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve. V NSi so že novembra lani napovedali vložitev interpelacije proti ministrici Vrečko, če ta ne bo spremenila svoje odločitve.

Prejšnji teden pa je ministrica Vrečko pojasnila, da so s sprejetjem sklepa sledili številnim pozivom strokovne javnosti in veteranskih društev. Glede interpelacije pa je dejala, da bodo, če bo do nje prišlo, vnovič pojasnili argumente ter prepričali tudi tiste, ki dvomijo o korektnosti odločitve.

Asta Vrečko
N1

“Polemike ob združitvi dveh muzejev mečejo slabo luč na muzejsko delovanje”

Skupnost muzejev Slovenije, Slovensko muzejsko društvo in Mednarodni muzejski svet (ICOM) Slovenija so se v skupni izjavi odzvali na polemike ob združitvi, ki jih spremljajo z obžalovanjem, saj po njihovi oceni mečejo slabo luč na delovanje muzejev v Sloveniji. “Namesto da bi razprava potekala na strokovni ravni in utemeljitvah, smo priča ideološkim diskvalifikacijam in delitvam, paradoksalno ravno ob zgodovinskemu dogodku, ki je uspel, v trenutku odločitve, to plebiscitarno preseči,” so zapisali v izjavi.

“Verjamemo, da je iz zapisanega razvidno, da politiki za boljšo interpretacijo obdobja ni bilo treba ustanoviti novega muzeja, temveč bi morali poskrbeti za izboljšanje infrastrukture vseh obstoječih. Novonastali je namreč vse sistemske tegobe podedoval,” še piše v izjavi. Stroka je prepričana, da združitev muzejev lahko prinese pozitivne učinke, saj se je s tem muzej, ki v svojih zbirkah hrani najpomembnejše artefakte tega obdobja, pomembno kadrovsko okrepil. “Sistemska ureditev kulturi namenjene infrastrukture pa mora postati nacionalni konsenz in zaveza vseh,” so prepričani muzealci. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje