Odzivi po glasovanju: Prave večine ni na nobeni strani

Slovenija 27. Maj 202106:31 > 11:03 0 komentarjev
Seja v državnem zboru o ustavni obtožbi Janeza Janše
Borut Živulovič/N1

V poslanskih skupinah so po zavrnitvi predloga ustavne obtožbe premierja Janeza Janše različno ocenili, ali rezultat kaže, da večine v DZ nima vlada ali opozicija. Za SDS je rezultat pričakovan, predlagatelji pa so ponovili, da imamo "viseči" parlament in je čas za volitve.

Po sredinem neuspelem glasovanju za ustavno obtožbo premierja Janeza Janše, na katerem je predlog podprlo 42 poslancev od 87 prisotnih poslancev, poslanske skupine različno ocenjujejo, ali izid kaže, da večine v DZ nima vlada ali opozicija. Za predlog je bilo 42 glasov, proti 44, za uspeh jih je bilo nujnih 46.

Predlog je podprlo 42 poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev, proti pa je bilo 44 poslancev koalicijskih SDS, NSi in SMC ter opozicijske SNS, dva poslanca DeSUS in poslanca manjšin. Poslanec DeSUS Franc Jurša je bil vzdržan. Da bi DZ Janšo obtožil pred ustavnim sodiščem, bi bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

SDS: Rezultat pričakovan

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je po glasovanju v izjavi novinarjem povedal, da je izid pričakovan. Spomnil je, da so predlagatelji potrebovali 46 glasov, “kar pa smo vedeli, da ni mogoče”. Da opozicija v DZ nima absolutne večine, po njegovih besedah vedo že ves čas, “saj so že večkrat poskušali, a nikoli prišli do rezultata, kjer bi zbrali več kot 42 glasov”.

V petek bodo sicer poslanci odločali o koalicijskem predlogu za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča. Po Krivčevih besedah imajo še kar nekaj časa, da se preštejejo. Na vprašanje, ali meni, da jim bo uspelo zbrati potrebnih 46 glasov za razrešitev, pa je odvrnil: “Če bomo prav prešteli, seveda.”

Zatrdil je, da so v koaliciji odlična razmerja, je pa različna razlaga, kaj se šteje kot koalicija in kaj kot opozicija. “Glasovanja pa svoje pokažejo. S tem se je treba sprijazniti, tudi če želimo drugače prikazati,” je še dejal.

Levica: Nihče nima večine

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec ocenjuje, da glasovanja čedalje pogosteje kažejo na tesno večino v DZ. “Res je, da bi danes potrebovali 46 glasov, a nič za to. To nas v opoziciji ne bo ustavilo, imamo še nekaj orodij in priložnosti, da naredimo, kar je potrebno,” je v sredo po glasovanju napovedal Vatovec. Prva naslednja priložnost za izražanje nestrinjanja z vlado, ki je škodljiva, bo po njegovem mnenju v petek na protestih.

Na vprašanje, ali je sredin rezultat pokazatelj tega, da opozicija nima večine, je odgovoril, da ves čas vztrajajo pri tem, da nihče v DZ zdaj nima večine. To je kronski razlog za predčasne volitve, je prepričan Vatovec.

V LMŠ napovedali obstrukcijo petkovega glasovanja

Po ocenah vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića pa se je v sredo dokončno pokazalo, da vlada nima absolutne večine v DZ in da sta poslanca narodnih manjšin postala jeziček na tehtnici manjšinske vlade, ki ji rešujeta vse, kar predlaga v DZ. “Opozicija ima 43 glasov, vse drugo je takšna ali drugačna koalicija, ne glede na to, kaj ti fantje govorijo. Danes so se nehali skrivati,” je dejal po sredinem glasovanju.

Ali to nakazuje tudi na razplet glasovanja o Zorčiču, mora po Golubovićevih besedah odgovoriti koalicija. Po njegovem mnenju obstaja možnost, da s poslovniškim manevrom prestavijo to točko. V LMŠ si glasovanja želijo, saj menijo, da koalicija nima dovolj glasov, da bi zamenjala predsednika DZ. Je pa Golubović napovedal ponovno obstrukcijo tega glasovanja.

SD za čim prejšnje volitve

Vodja poslancev SD Matjaž Han obžaluje, da niso zbrali 46 glasov za predlog ustavne obtožbe. Nekatere stranke so po njegovem mnenju pokazale, da so, čeprav se imenujejo za opozicijo, še kako koalicijske. S tem pa delajo težave v DZ, saj realna opozicija, ki ima 43 glasov, nima vseh možnosti za opravljanje opozicijske naloge, meni Han. Najbolj čista možnost bi zato bile po njegovi oceni čimprejšnje volitve.

Han je opozoril, da bo v takšnih razmerah z nepredvidljivo večino v DZ sprejet kakšen zakon, ki bo škodoval prihodnjim generacijam. “To ne bodo koalicijske ali opozicijske zgodbe, ampak zgodbe, ko se bodo dogovarjali med sabo za podporo,” je ocenil.

SAB: Opozicija je samo formalna

Po ocenah vodje poslancev SAB Maše Kociper je sredino glasovanje znova pokazalo, da v DZ ni večine, ki bi lahko zamenjala predsednika vlade oz. večine, ki bi pripeljala do zamenjave vlade in predčasnih volitev. “Imamo opozicijo, ki je samo formalno opozicija, dejansko pa niti pri najpomembnejših opozicijskih orodjih ne glasuje tako, kot se od opozicije pričakuje,” meni Kociprova.

Dodala je, da imamo viseči parlament, kjer ni prave večine ne na opozicijski ne na koalicijski strani. To se kaže vsak dan pri delu v DZ. Tudi po njenem mnenju bi bilo edino prav, da gremo na predčasne volitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!